/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-KAMONCHANOK5211224102
17/10/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najbolji recept za karbonara špagete

Karbonara špagete su jedno od najpoznatijih jela italijanske kuhinje

Sastojci:

100 g pančete

50 g pecorino sira

50 g parmezana

3 velika jaja

350 g špageta

2 puna čena bijelog luka, oljuštena i ostavljena ucijelo

50 g putera

morska so i svježe mljeveni crni biber

Priprem:

Stavite veliki lonac vode da provri. Sitno isjeckajte 100 g pančete. 50 g pekorino sira i 50 g parmezana sitno narendati i izmiješati. Umutite 3 velika jaja i začinite sa malo svježe rendanog crnog bibera. Ostavite sve na stranu. U ključalu vodu dodajte 1 kašičicu soli, dodajte 350 g špageta i kada voda ponovo provri, kuvajte poklopljeno na stalnom vrenju dok ne budu al dente (tek skuvani). Zgnječite 2 oljuštena čena bijelog luka oštricom noža.

Dok se špageti kuvaju, propržite pančetu sa bijelim lukom. Stavite 50 g neslanog putera u veliki tiganj ili vok i, čim se puter otopi, dodajte pančetu i bijeli luk.

Ostavite da se kuva na srednjoj vatri oko 5 minuta, često miješajući, dok pančeta ne postane zlatna i hrskava. Bijeli luk je sada dao svoj ukus, pa ga izvadite i bacite. Kada je tjestenina gotova, izvadite je iz vode viljuškom za tjesteninu i stavite u tiganj sa pancetom. Ne brinite ako i u tiganj padne malo vode. Sačuvajte vodu od tjestenine.

Pomiješajte veći dio sira sa jajima, ostavite malu šaku sira za kasnije posipanje.

Skinite šerpu sa špagetima i panćetom sa vatre. Sada brzo sipajte jaja i sir. Uz pomoć dugačke viljuške promiješajte špagete sa mješavinom jaja. Dodajte još vode za kuvanje testenine (nekoliko supenih kašika treba da bude dovoljno). Čisto da jelo ne bude suvo. Začinite sa malo soli, ako je potrebno. Poslužite posuto rendanim parmezanom, piše lepotaizdravlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:58