Podgrijavanje nekih namirnica nije preporučljivo / -SHUTTERSTOCK
03/10/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opasnost od ponovnog zagrijavanja: Ovih pet namirnica nikako ne smijete da podgrijavate

Većina domaćica višak hrane posle ručka ili večere nastoji da sačuva kako bi je ponovo iskoristili

Mnogo puta se dogodi da vam ostane višak hrane posle ručka ili večere, pa je sjutradan podgrijavate kako biste je iskoristili.

Međutim, doktorka Stejsi Duvanž sa Instituta za prirodne resurse na Univerzitetu Grinvič u Londonu upozorava da postoje namirnice koje treba posebno paziti kada ih podgrijavate dan ili dva nakon što su pripremljene.

Evo na šta treba da budete oprezni kako biste sačuvali svoje zdravlje i nutritivne vrijednosti hrane:

Pirinač

Prije nego što se skuva, pirinač sadrži bakteriju zvanu "Bacillius cereus". Kuvanjem se ova bakterija ubija, ali ostaci mogu sadržati spore koje mogu izazvati gastrointestinalne bolesti, uključujući povraćanje i dijareju. Pirinač treba brzo staviti u frižider nakon kuvanja i ne čuvati ga duže od 24 sata.

Jaja

Jaja su bogata proteinima i ne bi trebalo da ih ponovo zagrijavate. Oksidacija proteina može oštetiti ćelije i nije zdrava opcija. Jaja konzumirajte hladna u roku od 24 sata nakon kuvanja.

Pečurke

Podgrijavanjem pečuraka možete uništiti njihove proteine i hranljive materije, što može uzrokovati gubitak ukusa i gorčinu. Ako su pečurke stajale na sobnoj temperaturi predugo, mogu izazvati probleme sa stomakom i varenjem.

Spanać

Spanać i kupus bogati su nitratima koji su korisni za zdravlje, ali podgrijavanje može pretvoriti nitrati u nitrite, a zatim u nitrozamine, što može biti štetno. Preporučuje se izbjegavati podgrijavanje spanaća.

Morski plodovi

Morske plodove možete podgrijati, ali budite pažljivi prilikom pripreme i čuvanja nakon kuvanja kako biste spriječili kvarenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:57