/ Фото: Владислав Митић
28/12/2021 u 21:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ово још нисте пробали: Погачице са чварцима- право предјело за гурмане

Овај деликатес ће обожавати ваши гости

Свјежи, хрскави, слани и укусни, чварци су омиљено јело правих гурмана. Могу бити главно јело, или додатак другим јелима.

Данас ствари стоје другачије: веома су тражени, напрасно здрави и готово папрено скупи.

Чварци су тако постали прави деликатес чије поједине „варијанте“, због цијене, нису свима доступне.

Елем, изгледа да овај рецепт преукусних лиснатих погачица са чварцима, има нову циљну групу.

Састојци: 

250-300 г чварака

1 кашика путера или масти

1 кашичица бибера

1 кашичица алеве паприке (слатке или љуте)

*

700 г брашна – тип 400

2 кесице сувог квасца

1 кашичица шећера

2 кашичице соли

1 кашика киселе павлаке

2 јајета

1,5 дл уља

½ л топлог млијека

*

1 жуманце за премазивање

сусам по жељи

Припрема:

Ситно самљети или најситније исјецкати чварке, и помијешати их са путером, са мало бибера и мало алеве паприке.

У мало топле воде са једном кашичицом шећера ставити квасац да ускисне. Затим помијешати суве састојке (брашно, шећер и со), па додати ускисао квасац, павлаку, уље и на крају топло млијеко.

Рукама или миксером са додатком за тијесто, мијесити док се не формира мека и лепљива маса. Тијесто затим истрести на брашњаву површину и наставити мијесити још 5-6 минута, уз повремено додавање брашна, све док тијесто не постане глатко и док не престане да се лијепи за руке. Готово тијесто разавити оклагијом на брашњавој радној површини и то на дебљину око један центиметар.

Са половином припремљених чварака премазати цијелу површину тијеста, па га затим умотати у ролат и преклопити крајеве са обје стране. Сачекати 10-так минута, па поступак поновити са преосталом половином чварака. Тако преклопљено и покривено чистом кухињском крпом оставити да у топлој просторији расте 30-так минута.

После тога оклагијом растањити тијесто на дебљину од два центиметра. Модлом или чашом вадити округле погачице или изрезати ножем квадрате жељене величине.

Слагати их у плех обложен пек-папиром на растојању од око један центиметар, премазати умућеним жуманцем и по жељи посути сусамом. Одморити их барем пола сата, па пећи 20-так минута у рерни загријаној на 200 степени.

Савет уз овај рецепт:

Прије него чашом формирате и извадите погачице из тијеста, оштрим ножем на сваких неколико центиметара плитко нарежите линије по цијелој површину тијеста, прво у једном правцу, а потом и дијагонално. Овако „нашрана“ мрежа по површини,учиниће изглед ваших погачица љепшим.

Преостале окрајке тијеста обликујте у штапиће дужине око 10 цм, по горњој страни премажите жуманцетом, поспите сусамом и уврните их у спиралу.

Ставите да се пеку са погачицама. Тако ће те на најбољи начин искористити вишак тијеста и добити лијепе штапиће са чварцима.

Извор: Мајстор аматер, Нова.рс

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:42