Фото: Илустрација / - Фото: Илустрација
04/04/2022 u 16:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рецепт за старе, добре пољупчиће

Ако одстоје неколико дана, у картонској или лименој кутији, пољупчићи, познатији као ванилице, биће још укуснији

Састојци за 15 особа:

250 г масти или маргарина, 2 жуманца, 1 цијело јаје, 9 кашика шећера, 0,5 дл уља, 1 прашак за пециво, 500-600 г брашна, мало сока од лимуна, рендана кора од 1 лимуна, 250 г шећера у праху, 2 кесице ванилиног шећера, пекмез

Припрема: 

Маст или маргарин добро умутити са шећером, затим додати жуманца и цијело јаје и даље мутити док смјеса не постане пјенаста, а потом додати остале састојке и замијесити тијесто.

Растањити тијесто дебљине 1 цм, вадити чашицом, ређати у подмазан плех и пећи на 180 степени, 20 минута.

Испечене колачиће премазати пекмезом, спајати по двије половине и ваљати у шећер у праху претходно помијешан са ванилиним шећером.

Чашица за ракију као модла

Ако одстоје неколико дана, у картонској или лименој кутији, пољупчићи, познатији као ванилице, биће још укуснији.

Постаће тако меки да ће се топити у устима, а тај залогајчић изазваће задовољство од кога се затварају очи и уздише, како и приличипољупцу.

Но, ријетко се деси да толико опстану, заиста, тешко им је одољети. Не тако давно, свака домаћица их је спремала. И онако, за укућане, а за разне прославе (славе, свадбе...) обавезно. Биле су украс на столу.

Kао округла модла служила је обично чашица за ракију. Традиционално, колачићи су се спајали пекмезом, а дјеца би се посебно радовала ако би се којим случајем нашао и неки други џем за премазивање.

Могуће су и неке раскошније варијанте пољупчића, ако се у тијесто додају мљевени ораси или љешници, али и посна варијанта.

Извор: Горска трпеза 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:57