Салчићи, рецепт / - ФОТО: ЖЕНА.БЛИЦ.РС
13/09/2021 u 20:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Салчићи за чисто уживање

Када буду готови, уваљајте их у прах шећер

Стари добри салчићи,нема ко их не воли

Састоjци Количина

маст 1 касика

сопрстохват

шећер 1 мала кашикица

лимун сок и рендана корица 1 комад

вода 200 мл

jаjа 2 комада

ракиjа сљивовица 50 мл

шећер у праху по потреби

брашно око 700 г

сало 250 г

пекмез од шљива 1 мала теглица

Како припремити

Узети ванглицу за мешење па у њу сипати 1 велику кашику масти (врхом пуну, као да сипате шећер а не маст), прстохват соли, касикицу шећера, сок и кору од jедног лимуна, 2 дл хладне воде, ракиjу (искључиво шљивовица), 2 цијела jаjета и 2 жуманцета. Све то мало пропустити кроз прсте па додати око 700 г меког бијелог брашна. Количина брашна зависи од величине jаjа и лимуна, али као што jе већ добро познато, тијесто не смије да се лијепи за руке. Тијесто мјесити jедно пет минута како би постало меко, глатко и еластично. Прекрити га чистом сувом крпом и оставити га на собноj температури око сат времена да одмори. У међувремену припремити сало: битно jе да jе са њега скинута опна и уклоњене све оне ситне црвене жилице. Можете га самљети на машини за месо, у мултипрактику (пар пута га одвоjити од страница) да сало буде пјенасто и лако мазиво. Кад jе тијесто одморило, развући га у правоугаоник дебљине око 1/2цм. Равномерно га премазати танким слоjем сала и почети с преклапањем.

Прво дужу страну преклопити до пола, па премазати опет салом. Онда краће стране пресавити до пола и премазати танким слоjем сала. На краjу преклопити тесто као књигу и ставити га на мало побрашњен тањир, прекрити крпом и оставити у фрижидер да одмори 1 сат. Све ово поновити jош два пута - тијесто, дакле, треба да буде све укупно премазано 3 пута и треба да одмори 3 сата на хладном. Само сада ниjе потребно тијесто развуци на 5мм

Само сада ниjе потребно тијесто развуци на 5мм како се не би упропастили већ направљени листићи, већ jе довољно и на тек нешто мало мање од 1цм дебљине. Када jе истекао и таj трећи сат после трећег премазивања, тијесто развући и у правоугаоник и оштрим танким ножем опкроjити га са свих страна - иначе се сви окраjци неће лепо разлистати. Из jедног потеза сјећи тесто на правоугаонике димензиjе 5x7 цм (колач jе онда таман за два залогаjа) и на сваки у средину ставити jедну кашичицу пекмеза од шљива (или неког другог коjи волите), па колач преклопити на пола, без икаквог притискања, спаjања или лепљења. Сложити на плех обложен папиром за печење, остављаjући места између колача jер ће прилично да нарасту.

Рерну загријати на 250Ц. Колаче ставите да се пеку тек кад jе рерна постигла температуру. Пеку се око 10-15 минута, мало да порумене, ако jе могуће без отварања рерне (да се не би хладила, да колачи не би "спали", да пара не побегне...)

Када су готови, салчиће уваљати у прах шећер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 00:46