21/12/2021 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарма

Свако има неку маму, баку, тетку коjа прави наjбољу сарму на свијету и свако jе прави на своj начин, али морамо да кажемо да она коjу сами направите има посебан укус и буди посебан осјећаj

Вјероватно не познаjете особу коjа не воли сарму, то jе jело коjе асоцира на празнике, славља, породична окупљања. Свако има неку маму, баку, тетку коjа прави наjбољу сарму на свијету и свако jе прави на своj начин, али морамо да кажемо да она коjу сами направите има посебан укус и буди посебан осјећаj.

Надамо се да ће вам овај рецепт и обjашњење помоћи уколико се одлучите да обрадуjете укућане, дечка, приjатеље и постанете "она коjа прави наjбољу сарму".

image
- ФБ

Састоjци

50гр сјецкане сланинице или панчете

1кг мљевене jунетине/мијешаног меса

маст

2 главице црног лука

3,4 чена бијелог лука

со, бибер, вегета, алева паприка, суви босиљак, ловоров лист

90гр пиринча

листови киселог купуса

сува ребра и/или сланина/кобасица - око 500гр

image
- ФБ

На масти пропржити исјецкани црни лук, и када се застакли додати му бијели лук и панчету сецкану на коцкице. Додати мљевено месо и добро пропржити, повремено мијешаjући и уситњаваjући месо варjачом. На краjу зачинити и додати 100гр опраног пиринча. Фил за сарме jе спреман.

Одвоjите листове од купуса, и уколико желите мало блажи укус сарме или вам jе укус киселог купуса преjак, можете мало да их потопите у воду да се опереу од соли, али и не морате. Када сте спремни за филовање, одвоjити лист купуса и танким ножићем истањити главну жилу, да спријечимо пуцање листа приликом савиjања сарме. Спремљен лист ставити на длан, тако да jе та главна жила у дну длана. Сипати jедну, jедну и по кашику смјесе на лист (у зависности од величине листа стављати и фил), прекрити фил горњом страном листа, па пребацити преко и доњу страну и онда чврсто ролати са десна на лијево и утапкати прстом ивице коjе вире. Сарме ређати у дубљу посуду коjа може у рерну, и чврсто их стиснути међусобно. На дно посуде поређати сува ребра и/или сланину/кобасицу, шта волите. Од горе ставити пар ловорових листова и налити водом (у води размутити 1 кашику брашна/густина, кашичицу алеве паприке и зачине). Преко сарме можете ставити неколико листова купуса. Покрити посуду фолиjом и преко поклопцем и пећи у рерни на 180 °C што дуже, око 4 сата. Негдје пола сата пред краj откриjте посуду да се лијепо запеку. Служити уз мало рена или павлаке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:02