Lubenica  / -PEXELS
17/08/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjemenke lubenice - zdrave grickalice

Sjemenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim materijama

Lubenica je omiljeno ljetnje osvježenje, ali kada su u pitanju njene sjemenke, sigurni smo da ih poput većine bacate. Ali to je greška jer su nutritivno bogate. Sjemenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim materijama. Mogu se jesti i pečene. Tada su hrskave i mogu zamijeniti druge nezdrave grickalice.

Prvo, niskokalorične su. Velika šaka sjemenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od vrećice čipsa. Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite na pleh za pečenje. Posolite ih pa pecite u rerni zagrijanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski biber, cimet ili prstohvat šećera. Sjemenke lubenice bogate su magnezijumom. U porciji od 4 grama dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 posto preporučenog dnevnog unosa. Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u tijelu. Takođe je potreban za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.

Potom, sadrže gvožđe, koje prenosi kiseonik kroz tijelo i pomaže tijelu da pretvori kalorije u energiju. Šaka sjemenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama gvožđa, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrijednosti.

Sjemenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju vrijednosti "lošeg" holesterola u krvi. Na kraju, sjemenke lubenice su dobar izvor cinka, nutrijenta neophodnog za imunološki sistem. U velikoj šaci sjemenki nalazi se 4 posto dnevnog preporučenog unosa cinka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
LUBENICASJEMENKE
01. maj 2024 13:06