/ -PIXABAY
05/04/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tiramisu od jagoda i kokosa

Proljećna verzija s dodatkom jagoda i kokosa koju sigurno treba isprobati

Sastojci:

50 g ribanog kokosa, 500 g jagoda, 50 ml soka od narandže, 50 ml kokosovog mlijeka, 500 g mascarpone sira, 50 g šećera u prahu, 1 kašika limunovog soka, 50 g bijele čokolade, 130 ml slatke pavlake i 150 g piškota.

Priprema:

Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme narendajte bijelu čokoladu. U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od narandže i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.

U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke. U posebnoj posudi izmiksajte pavlaku u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea. Umiješajte i narendanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa. 350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih takođe umiješajte u kremu.

Na dno pravougaonog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovinom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovinu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.

Ostatak jagoda narežite na polovine i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:47