Tiramisu  / -N.N.
10/08/2023 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tiramisu od limuna osvježavajuća ljetnja poslastica

Kolač koji ne zahtijeva pečenje, brzo je gotov i poslužuje se hladan

Tiramisu je italijanski klasik obožavan i izvan granica ove zemlje. Riječ je o laganom i vrlo ukusnom desertu, a s obzirom na to da se ne peče, priprema je brza i jednostavna, pa tiramisu predstavlja idealan kolač koji možete poslužiti gostima, čak i onda kad se iznenada najave. Piškote umočene u kafu, slojevi bogate maskarpone kreme i posip od kakaoa čine toliko obožavanu klasičnu verziju ovog kolača, ali ako ste se zasitili klasične verzije, ovog ljeta isprobajte tiramisu s limunom. Ovaj tiramisu je lagan i kiselkast, a ako uskoro imate druženje ili samo želite da ljetni ručak zasladite laganom voćnom poslasticom, ova varijacija klasičnog tiramisua izvrsna je opcija.

Kolač koji ne zahtijeva pečenje, brzo je gotov i poslužuje se hladan, savršen je odabir za ljetnja druženja, a priprema se tako da izmjenjujete slojeve piškota i maskarpone kreme.

Recept

Sastojci:

300 g piškota (ili zavisno od veličine posude)

400 g maskarpone sira

(može i bilo koji svježi kravlji sir)

1/2 l slatke pavlake za šlag

pola kremfixa (po želji)

3 kašike šećera

5 kesica vanilin šećera

2,5 dcl

aroma limuna (po želji)

sok od 2 limuna

narendana korica 2 limuna

Priprema:

Prvo napravite sirup kojim ćete pomoću kista premazati piškote - u manji lonac stavite tri kašike šećera, dva vanilin šećera, oko 2,5 decilitara vode, aromu limuna (po želji) i iscijedite sok od dva limuna. Miješajte sirup i kuvajte ga na laganijoj vatri 10 minuta, pa ostavite da se hladi.

U međuvremenu pravite kremu.

Izmiksajte sir sa šećerom, jednim vanilin šećerom i narendanom koricom jednog limuna. Zatim umutite slatku pavlaku u čvrsti snijeg, pred kraj dodajte dva vanilin šećera i, po želji, kremfix. Zatim laganim pokretima kašikom spojite slatku pavlaku sa kremom od sira.

U pripremljenu staklenu posudu složite prvi red piškota i premažite ih ohlađenim sirupom - ni premalo, ni previše. Kremu prema želji stavite u špric ili je kašikom rasporedite po namočenim piškotama. Rasporedite drugi red piškota, ponovo ih premažite sirupom i po njima opet rasporedite kremu.

Po vrhu narendajte koricu dva limuna i ostavite tiramisu na hlađenju u frižideru minimalno dva sata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
TIRAMISULIMUN
06. maj 2024 22:18