Ђувеч са ајваром / -Ђувеч са ајваром
13/10/2021 u 22:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Укусни рецепти са ајваром

Сада када нема куће која није замирисала на ајвар, можемо се почастити укусним рецептима који ће одушевити цијелу породицу

Ђувеч са аjваром и домаћом кобасицом

Ђувеч из рерне са аjваром jе прави примјер како и само пар кашика аjвара jедно обично jело претвара у праву гозбу за сва чула.

Ђувеч jе у своjоj основи пиринач са додацима и као такав, изузетно jе захвалан за све оне тренутке када се у фрижидеру затекне од свега по мало или када немамо много времена за топло домаће jело. Ђувеч само личи на италиjански рижото, шпанску паељу или америчку џамбалаjу, а своj карактеристичан укус коjи га одваjа дугуjе сезонским, локалним намирницама.

Поврће jе у ђувечу обавезно, сезонско и што разноврсниjе то боље. У овом рецепту можете направите комбинациjу коjа вам се наjвише свиђа, од кромпирића, бораниjе, грашка, карфиола, до обавезног лука и парадаjза, као и црвене паприке коjа jе у домаћоj кухињи незаобилазна, па тако готово увијек заврши и у ђувечу.

Зато да се поjачао таj диван укус црвене паприке, у ђувеч скрчкајте аjвар као главни зачином и ово скромно jело претворите у неодољив залогаj.

Састоjци:
300 г бијелог округлог пиринча, 3 мање главице црног лука, 3 црвене паприке, 5 парадаjза средње величине, 150 г зелене "оловка" бораниjе, 150 г грашка, 1 тиквица, 3 кашике аjвара, 1 веза свјежег першуна, уље, со, бибер и по жељи кашичица љуте туцане паприке, 1 пар или око 500 г домаће кобасице.

Припрема
Поврће оперите и исјецкаjте на коцкице.

Пиринач исперите под млазом воде и оставите да се исциједи.

На пар кашика уља у широj шерпи пропржите лук док не постане стакласт заjедно са прстохватом соли, мало бибера и по жељи љуте туцане паприке. Затим додаjте црвену паприку, парадаjз и пиринач, и постепено и по потреби преливаjте са око 500 мл воде или буjона да се све укрчка до 20 минута. Пиринач не треба да jе потпуно скуван а сав евентуалан вишак течности ће испарити у рерни.

Скините са ватре и у пиринач умијешаjте аjвар и остатак ситно сјецканог поврћа.

Све сложите у ватросталну чиниjу, одозго поређаjте засјечене кобасице и запеците у рерни загриjаноj на 200Ц око 20 минута.

На краjу додаjте сјецкани першун и послужите.

Слане ванилице са аjваром

Рустичне слане ванилице са аjваром jедан од оних неодољивих сланих колачића коjе нећете моћи да престанете да једете, па су идеалнапрепорука како за славља тако и за сваку ону прилику када се ужелите топлине праве домаће кухиње.

image

Ванилице са ајваром

-Ванилице са ајваром

Састоjци:

200 г брашна, 1 кашичица соли, 60 г пармезана, 60 г путера, 50 мл маслиновог уља, 1 кашичица пасте од маслина и тартуфа, 1 jаjе, аjвар.

Припрема

Брашно, со и рендани пармезан промијешати па у то додати путер собне температуре, маслиново уље, пасту од маслина и тартуфа и jаjе. Замијесити мекано и глатко тијесто. Затим, увијте у прозирну фолиjу и оставити у фрижидер на пола сата.

Затим, тијесто растањити на дебљину око 3 мм, па округлом модлом или чашицом исјећи тијесто и ређати у плех обложен папиром за печење. Остатке тијеста премијесити и користити на исти начин.

Поређане слане ванилице пећи у угриjаноj рерни на 180ºЦ док благо не порумене по ободу. Затим, печене слане ванилице пажљиво извадити из плеха и оставити их да се потпуно охладе. Непосредно пред служење ове ванилице филовати аjваром.

Погачице са аjваром и сиром коjе успеваjу свима

Потребно:

400 г брашна, 1 прашак за пециво, 1 равна кашичица соли, 65 г путера или маргарина, 100 г аjвара, 75 г крављег меког сира, 200 мл хладног млијека, 1 jаjе, лан, хималаjска со.

image

Погачице с ајваром

-Погачице с ајваром

Припрема:

У суд сипаjте 350 г брашна, прашак за пециво и со. Промијешаjте па додаjте путер и сир и рукама изгњечите. Додаjте аjвар и хладно млијеко и добро промијешаjте. Оставите пет минута а онда изручите на побрашњену радну површину и остатак брашна умијесите тијесто а онда га развуците на 1 цм дебљине. Сјекачем или неком чашом вадите погачице и слажите на плех обложен папиром за печење. Погачице премажите jаjетом, поспите ланом и прстохватом хималаjске соли. Пеците око 20 минута на 200 °Ц.

Слана торта са ајваром

Састоjци за кору:

5 jаjа, 200 г киселе павлаке, 100 г аjвара, 9 кашика меког брашна, прашак за пециво, 1/4 кашичице соли.

Фил:

100 г аjвара, 150 г качкаваља, 200 г киселе павлаке, мања главица црног лука, бибер и со.

За украшавање:

50 г качкаваља, 2 кисела краставчића.

image

Слана торта са ајваром

-Слана торта са ајваром

Припрема:

Одвоjите бјеланца и жуманца у двије посуде за мућење. Прво, добро умутите чврст снијег од бјеланаца са мало соли. У жуманца додаjте аjвар, киселу павлаку и со, па добро промијешаjте. На краjу, варjачом лагано умијешаjте просиjано брашно са прашком за пециво и бјеланца. Тијесто изручите у плех обложен папиром за печење. Пеците око пола сата на 180 степени, да равномјерно порумени. Извадите кору из плеха и оставите да се охлади. У чиниjи добро измијешаjте ситно исјецкан лук, аjвар, павлаку, бибер, со по потреби и ситно рендани качкаваљ. Охлађену кору пресијеците по дужини на два дијела. Фил подијелите на два дијела. Затим, филуjте доњу кору, па ставите горњу и благо притисните да се залијепи, а одозго премажите остатак фила. Поспите ренданим качкаваљем и украсите комадићима киселих краставчића. Покриjте провидном фолиjом и оставите преко ноћи у фрижидеру, па сјутрадан исијеците на коцке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:04