Фото: Илустрација / -Фото: Илустрација
24/10/2021 u 20:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Научите да направите трделник- популарну чешку посластицу

Можете га засладити по вашем избору - грожђицама, воћем и кремом

Иако је оригинални рецепт осмишљен у Мађарској, трделник је најпопуларнији у Прагу, па се у свјетској гастрономији назива домаћом чешком посластицом.

Врло је укусан, а припрема у кући трајаће нешто мање од два сата.

Трделник је најпопуларнија храна на улицама Прага, а припрема се од тијеста које мирише на цимет тако што се омота на ваљке, пече и затим умаче у чоколаду, шећер и љешнике. 

Врх можете засладити по вашем избору - грожђицама, воћем и кремом.

Састојци:

500 грама глатког брашна, 2 јаја, 250 топлог млијека, 5 супених кашика сунцокретовог уља, 20 грама свјежег квасца, 3 супене кашике шећера и мало соли.

Припремите цимет, шећер, љешник и 60 грама путера.

Припрема:

Најприје помијешајте брашно и шећер у праху у посуди, па направите рупу у средини. У њу ставите квасац и загријано млијеко и оставите да стоји 10 минута.

У посуду затим додајте растопљени маслац, жуманцад и прстохват соли. Тијесто замијесите, покријте и оставите да се диже 20 минута.

Наредни корак је топљење путера на слабој ватри. Надошло тијесто затим разваљајте док не буде дебљине 2-4 милиметра. Тијесто затим сјеците на траке ширине 1,5 центиметара. 

За печење користите амбалаже фолије, око којих ћете намотати траке и затим их премазати растопљеним путером. На једну ролну могу стати по два трделника.

Трделник затим уваљајте у љешњак, цимет или нешто по вашем избору. Убаците у рерну на температуру од 200 степени целзија и пеците 20-25 минута.

Слиједи најслађи дио - док се трделници буду хладили, одаберите чиме ћете их напунити. То може бити сладолед, еурокрем и воће.

Пријатно!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 02:31