Флекице са купусом / -SHUTTERSTOCK
12/04/2022 u 06:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За дане поста флекице са купусом

Кува се веома брзо, нарочито у прољеће када је купус млад, па се јело лако и брзо припреми

Флекице са купусом су одличан предлог и као прилог различитим врстама меса, али и као главно јело! Нарочито у данима поста, када се уз салату једе као главни оброк. Може да се прави и са киселим и са слатким купусом. Кува се веома брзо, нарочито у прољеће када је купус млад, па се јело лако и брзо припреми.

Састојци

За тијесто:

500 гр оштрог брашна

3 јајета уколико не постите

1 кашика уља

мало соли

мало воде.

За надјев:

1 главица слатког купуса

2 средње главице лука

1 шољица уља

3 кашике шећера

со

бибер свјеже мљевен

Припрема

КОРАК 1: Брашно посолити, додати јаја (ако не постите), мало уља и воду, па замијесити тврдо тијесто. Готово је кад се маса сједини и тијесто више не лијепи за подлогу. Затим се остави да одмори барем један сат. Потом се подијели на два дијела и оклагијом разавију коре дебљине 2-3 мм. Коре просушити, па исјећи квадрате широке око 1,5 цм, па и њих још мало просушити.

КОРАК 2: Купус исјецкати на резанца, добро га посолити и оставити 20-ак минута да одстоји. Када пусти воду, добро се оциједи. Исјецкан лук прпржити на уљу кратко док не постане стакласт, додати оцијеђен купус па га, уз стално мијешање, пржити на средњој ватри 20-ак минута док не омекша и не добије лијепу злато-жуту боју. На крају преко купуса посути шећер и промијешати док се потпуно не сједини са купусом.

КОРАК 3: Готове флекице кувати у сланој кипућој води 5-6 минута, оциједити их и спустити у купус. Све добро промијешати и заједно пропржити још неколико минута и на крају све добро побиберити. Сервирати у чинију и послужити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:45