/ Фото: Илустрација
14/04/2022 u 22:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једите мед- имаћете чистију кожу и здравији сан

Мед смањује видљивост знакова старења и помаже у борби против стреса

Стално смо у потрази за савршеним производом који би био магична пилула за наше тијело, а да је истовремено укусан и пријатан.

Испоставило се да је то управо – мед. 

Он је одличан антиоксиданс, што значи да ће његова редовна конзумација очистити ваше тијело од разних токсина.

1. Чистија кожа

Његова антибактеријска својства значајно ће побољшати стање ваше коже. Помоћи ће вам у борби против акни и убрзаће нестанак ожиљака који остају након њих. Поред тога, мед смањује видљивост знакова старења.

2. Губитак вишка тежине

Ако пазите на своју тежину, љекари препоручују искључивање свих слаткиша на бази шећера - али не и меда. То је зато што шећер присутан у меду има другачији састав од оног који се налази у другим заслађивачима. Мед убрзава ваш метаболизам, што је пресудно за губитак тежине.

3. Смањен ниво холестерола

Мед уопште нема холестерол. Управо супротно: његове саставне компоненте и витамини доприносе смањењу нивоа холестерола. Свакодневна конзумација меда благотворно утиче на ниво антиоксидативних једињења у организму која могу да се изборе са вишком холестерола.

4. Јаче срце

Истраживања показују да антиоксиданси садржани у меду могу спријечити сужавање артерија. У зависности од мјеста појаве, сужење може довести до срчане инсуфицијенције, погоршања памћења или главобоље. Да бисте то спријечили, биће довољно да попијете чашу воде са неколико кашика меда.

5. Боље памћење

Друга истраживања показују да мед помаже у борби против стреса, обнавља ћелијски антиоксидативни одбрамбени систем и, као посљедицу, побољшава памћење. Осим тога, калцијум који се налази у меду лако се апсорбује у мозгу, што благотворно утиче на његово функционисање.

6. Здрав сан

Шећер садржан у меду повећава ниво инсулина у крви, који затим ослобађа серотонин. Серотонин се даље трансформише у мелатонин, хормон који је задужен за квалитетан сан.

7. Здравији стомак

Мед је јак антисептик, па је препоручљиво појести кашику меда на празан стомак. Овај једноставан ритуал помаже у спречавању разних болести повезаних са дигестивним трактом. Осим тога, пролазећи кроз желудац, мед уништава клице и зацјељује мале ране на слузокожи.

8. Помаже при мамурлуку

Мед помаже при смањењу интоксикације алкохолом и убрзава процес његовог уклањања из крвних судова. Преливен преко банане одлично је рјешење за мамурлук - брзо шаље глукозу у крв и помаже вам да се вратите у нормалу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:51