/ Фото: Јутјуб
07/05/2022 u 23:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кељ је добар за мршављење, а добићете и препланули тен

С обзиром на невјероватно низак садржај калорија, кељ је међу најхранљивијим намирницама које постоје

Kељ је члан породице купуса, а листови могу да буду зелени или љубичасти, глатког или коврџавог облика.

Има укупно 33 калорије, 6 грама угљених хидрата (од којих су 2 влакна) и 3 грама протеина. Kељ садржи врло мало масти, али велики дио масти у њему је омега-3 масна киселина која се зове алфа линоленска киселина.

С обзиром на невјероватно низак садржај калорија, кељ је међу најхранљивијим намирницама које постоје.

Kељ и антиоксиданти

Kељ је препун моћних антиоксиданата попут кверцетина и кемферола. То укључује бета-каротен и витамин Ц, као и разне флавоноиде и полифеноле. Антиоксиданти су супстанце које помажу у сузбијању оксидативног оштећења слободних радикала у тијелу.

Витамин Ц

Kељ је одличан је извор витамина Ц. Важан антиоксидант растворљив у води који служи многим виталним функцијама у ћелијама тијела. На примјер, неопходан је за синтезу колагена, најзаступљенијег структурног протеина у тијелу. Kељ има много више витамина Ц од другог поврћа, садржи око 4,5 пута више од шпината. Шоља сировог кеља садржи чак више витамина Ц од цијеле наранџе.

Холестерол

Kељ може да помогне у смањењу холестерола. Холестерол има многе важне функције у тијелу. На примјер, користи се за производњу жучних киселина, које су супстанце које помажу тијелу да вари масти. Јетра претвара холестерол у жучне киселине, које се затим ослобађају у дигестивни систем кад год поједете масни оброк.

Витамин K

Kељ је један од најбољих извора витамина K на свијету. Витамин K је важан нутријент. "Активира" одређене протеине и даје им способност да везују калцијум. Сматра се да једна сирова шоља садржи скоро 7 пута више од препоручене дневне количине.

Бета - каротен

Често се тврди да је кељ богат витамином А, међутим, он је заправо богат бета-каротеном, антиоксидансом који тијело може да претвори у витамин А.

Мршављење

Kељ има неколико својстава која га чине храном погодном за мршављење. Има веома мало калорија, али и даље пружа значајну количину која би требало да вам помогне да се осјећате сито. Због ниске калоријске и високог садржаја воде, кељ има ниску енергетску густину

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:04