/ Фото: SHUTTERSTOCK
21/04/2022 u 13:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маслиново уље је здравије него што се мисли

Вријеме је да га свакодневно конзумирате у својим салатама или га користите у припреми поврћа

У кухињи се често такмиче два тима: људи који кувају само са маслацем и други који се куну у маслиново уље. Према недавном извјештају, маслиново уље је тајна дугог и доброг здравља.

Стога је вријеме да га свакодневно конзумирате у својим салатама или га користите у припреми поврћа.

Да живите дуже

Маслиново уље је незамјенљиво у кухињи многих Француза. У овој земљи се у просјеку годишње потроши 105.000 тона, према међупрофесионалној асоцијацији Афидол. Резултати студије сугеришу да би маслиново уље могло продужити животни вијек.

Kако би дошли до овог закључка, истраживање су спровели амерички научници. Циљ је био анализа ефеката конзумирања маслиновог уља на дуговјечност.

Студија, која је потрајала 30 година, анализирала је податке 60.562 здраве жене и 31.801 мушкарца прикупљених из архиве Студије здравља медицинских сестара и Студије праћења здравствених радника.

Сваке четири године учесницима се постављао низ питања у вези с њиховом исхраном. 

Укупно, од 1990. до 2018. научници су забиљежили 36.856 смртних случајева. Стога, упоредили су навике у исхрани групе још живих добровољаца с оним који нису. Закључак? Научници су уочили пад ризика од смрти узроковане кардиоваскуларним болестима за 29 посто, али не само то.

Дневни унос од најмање седам г маслиновог уља, односно пола кашике, смањује ризик од смртности од кардиоваскуларних болести, рака за 17%, неуродегенеративних болести 29% или респираторних проблема за 18%.

Маслац против маслиновог уља - ко побјеђује?

Између маслаца и маслиновог уља, маслиново уље побјеђује у односу на масније производе. Заиста, студија је показала да замјена 10 г маргарина, маслаца или мајонеза сваки дан еквивалентом маслиновог уља смањује ризик од смртности за осам до 34%.

Ипак, стручњаци прецизирају "да није уочена значајна веза када се маслиново уље упореди с другим биљним уљима".

Захваљујући овој студији, можда смо открили чаробни напитак за дуг живот.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:25