бобичасто воће, бруснице / - фото: SHUTTERSTOCK
30/05/2022 u 23:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова студиjа открила: Коjе воће може да помогне да сачувате бистар мозак

У студиjи обjављеноj у часопису Frontiers in Nutrition, научници су испитали групу од 60 одраслих особа старости од 50 до 80 година у периоду од 12 недеља

Вјероватно сте већ чули да храна коjу jедете може временом да утиче на ваш мозак. Неке намирнице тако могу да оштете ваше памћење и повећаjу ризик од неуродегенеративних поремећаjа, док друге могу да помогну у спрјечавању когнитивних поремећаjа. Нова студиjа открива да бруснице могу да помогну у одржавању мозга бистрим и способним како старите.

У студиjи обjављеноj у часопису Frontiers in Nutrition, научници су испитали групу од 60 одраслих особа старости од 50 до 80 година у периоду од 12 недеља тако што су допунили неке од њихових планова исхране брусницом у праху.

На основу когнитивних процјена коjе су учињене пре и након тих 12 недеља, утврђено jе да су особе коjе су конзумирале брусницу у праху имале боље епизодно памћење и неурално функционисање.

Аутор студиjе др Деjвид Вазоар рекао jе да, иако су резултати ове студиjе обећаваjући, ниjе jасно да ли воће може да помогне у заштити од озбиљних неуролошких стања, пише Eat This, Not That, преноси Н1 Загреб.

Поред тога што бруснице могу да буду корисне за ум, наjбоља промјена коjу можете да направите како бисте остали бритког ума, што се тиче избора хране, jе да припазите на своjу исхрану у цјелини. Препорука jе да се конзумира неколико порциjа воћа дневно, посебно бобичастог.

Доктор Пол Гудман, препоручуjе "МИНД" диjету коjа комбинуjе елементе медитеранске исхране с елементима исхране за борбу против хипертензиjе.

Наравно, нереално jе вјеровати да ћете одjедном у потпуности промијенити своjу исхрану. Стручњаци савјетуjу да идете, постепено, корак по корак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:10