/ - PHOTO BY LOUIS HANSEL ON UNSPLASH
09/08/2023 u 10:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pročitajte kako šargarepa utiče na ten

Svakodnevno konzumiranje šargarepe može promijeniti boju vaše kože

Šargarepa može koži dati blagu zlatnu ili žućkastu nijansu, ali prekomjerno konzumiranje beta-karotena može izazvati i stanje koje se zove karotenemija, kod koga koža postaje blago žućkasta, kaže hemičar, prenosi N1.

Tokom toplijih mjeseci, mnogi ljudi se nadaju da će dobiti zdravu zlatnu boju i osunčani izgled bez izlaganja štetnim zracima sunca. Međutim, nema načina da prirodno i zdravo pocrnite bez sunčeve svetlosti, a ako izbjegavate UV zrake iz zdravstvenih razloga, naravno postoje štetne alternative suncu, poput solarijuma, ali i one koje vam neće štetiti, kao na primer razni preparati za samotamnjenje, piše chemistclick.co.uk.

Ipak, neki korisnici TikToka tvrde da im nisu potrebni proizvodi koji se nanose na kožu da bi dobili preplanulost, ali za „prirodnu boju“ dovoljno je da jedu šargarepu, pa tvrde da svakodnevno konzumiranje šargarepe može promijeniti boju vaše kože. Da li je to tačno, i da li smo sve ovo vrijeme uzalud trošili novac na samopotamnjivanje?

- Šargarepa sadrži jedinjenje koje se zove beta-karoten, pigment odgovoran za njihovu narandžastu boju, kao i narandžastu boju drugog voća i povrća. Ovo jedinjenje, kada se jede u velikim količinama, može doprinijeti blagoj promjeni boje kože i tijelo ga može pretvoriti u vitamin koji je neophodan za zdravu kožu, razvoj i popravku kožnog tkiva - objasnio je Abas Kanani, farmaceut u Chemist Click Online Pharmacy.

Takođe, kaže on, šargarepa sadrži antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV zracima. Ali iako to sve zvuči sjajno, dodaje Kanani, tamnjenje kože od jedenja velikih količina šargarepe obično je zanemarljivo i privremeno, i razlikuje se od onog izazvanog izlaganjem suncu ili upotrebom proizvoda za samotamnjenje.

- Šargarepa može koži dati blagu zlatnu ili žućkastu nijansu, ali prekomjerno konzumiranje beta-karotena može izazvati i bezopasno stanje koje se zove karotenemija, kod koga koža postaje blago žućkasta. Zbog toga Kanani na Huff Post savjetuje svima koji žele preplanuli ten da izađu na sunce u satima kada to nije mnogo opasno ili da u tu svrhu koriste preparate za samopotamnjivanje, prenosi Večernji.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:04