унос млијека у тијело / SHUTTERSTOCK - фото: SHUTTERSTOCK
11/05/2022 u 23:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта се миjења у тиjелу ако престанете да пиjете млиjеко

Избацивањем млијека из исхране могло би да помогне у контроли многих пробавних сметњи, као и одржавању доброг здравља цријева. Такође ћете можда мање бити надути, каже Шапиро

Без обзира на то да ли волите да пиjете млијеко или не, оно ниjе обавезан дио исхране одраслих особа, тврде стручњаци.

Диjететичарка Еjми Шапиро сматра да одрасли не би требало да пиjу млијеко и додаjе да млијеко ниjе битан састоjак у исхрани одраслих и да данас постоjе многе замјене коjе су обогаћене калциjумом и другим витаминима.

Последице потпуног избацивања млијека из исхране:

Вјероватно ћете уочити побољшање изгледа и здравља коже

- Након што престанете да конзумирате млијеко, можда ћете примијетити побољшање ваше коже, мање акни или екцема - каже Шапиро.

Док су акне и кожна обољења наjчешће наследна, неке компоненте из млијека такође могу да имаjу улогу у њиховоj поjави.

Можда ће вам ослабити кости

Шапиро сматра да, ако избаците кравље млијеко, а не добиjате калциjум из других извора, то може да доведе код неких особа до слабљења костиjу.

Можете да наставите да одржавате своjе кости jакима добро уравнотеженом исхраном и укључивањем намирница коjе су добар извор витамина Д. Вјежбање такође може да буде веома значаjно за добро здравље костиjу.

Имаћете боље цјелокупно здравље цријева

Избацивањем млијека из исхране могло би да помогне у контроли многих пробавних сметњи, као и одржавању доброг здравља цријева. Такође ћете можда мање бити надути, каже Шапиро.

Могући су проблеми са имунолошким системом

Млијечни производи садрже значаjне количине витамина Б12, коjи jе неопходан за подстицање снажног имунолошког система.

Имаћете мање промјена расположења

У просјечноj чаши млијека има око 60 хормона, како каже др Марк Химан, а то укључуjе органско, сирово млијеко и млијеко без говеђег хормона раста.

Због хормона у крављем млијеку, његово редовно конзумирање може да повећа природне хормоне коjи већ постоjе у вашем тијелу и на краjу проузрокуjе промјене расположења.

Неопходни тјелесни полни хормони (естроген и тестостерон) драстично се могу пореметити. Спроведене су неке студиjе коjе се баве овим ефектом, али jасно jе да jе потребно више испитивања, преноси Индеx.хр.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:35