Čarls / - FOTO: EPA
05/03/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ulje za krunisanje britanskog kralja osvešteno na ceremoniji u Jerusalimu

Kralj će biti krunisan na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji 6. maja

Ulje koje će biti korišćeno tokom krunisanja britanskog kralja Čarlsa je osvešteno u Jerusalimu na ceremoniji u crkvi Hristovog groba, prenosi N1.

Patrijarh Teofil Treći i anglikanski nadbiskup u Jerusalimu Hosam Naum su osveštali ulje od maslina iz dva maslinjaka na Brdu maslina, u manastiru Marije Magdalene i manastiru Vaznesenja, javlja britanski Gardijan.

Masline su presovane nedaleko od Vitlejema i namirisane su susamom, ružom, jasminom, nerolijem, benzoinom, cimetom, sivim ćilibarom i cvijetom narandže. Kralj će biti krunisan na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji 6. maja.

Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi je izjavio da je „počastvovan i zahvalan Njegovom blaženstvu patrijarhu Teofilu Trećem i nadbiskupu Hosamu Naumu što su osvetili ulje koje će biti korišćeno za krunisanje Njegovog veličanstva kralja“.

Velbi je posebnu zahvalnost izrazio patrijarhu Teofilu Trećem za sveto ulje koje odražava kraljevu ličnu porodičnu vezu sa Svetom zemljom i podsjetio da su od drevnih kraljeva do današnjeg dana monarsi krunisani uljem sa, kako je rekao, „tog svetog mjesta“.

Sveto ulje za krunisanje kralja Čarsla (74) je poput onog korišćenog za krunisanje kraljice Elizabete Druge 2. juna 1953. godine, a formula je stara stotinama godina.

Čarlsova baka, princeza Alisa od Batenberga, je sahranjena u ruskoj pravoslavnoj crkvi Svete Marije Magdalene na Brdu maslina. Kralj je bio na njenom grobu tokom posjete Izraelu 2020, podsjećaju izraelski mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 23:46