/ - PHOTO BY JONATHAN BORBA ON UNSPLASH
18/04/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Na Suncu snimljen solarni tornado, 14 puta veći od Zemlje

Mnogi astronomi amateri usmjerili su svoje teleskope na sjeverni pol sunca nakon što su saznali za čudnu pojavu

Solarni tornado nastavio je da raste u sunčevoj atmosferi tri dana prošle sedmice, dostigavši visinu od oko 120.000 kilometara, ili 14 planeti Zemlji, prije nego što se srušio u oblak magnetizovanog gasa.

Kolaps solarnog tornada izbacio je materijal iz sunčeve atmosfere u okolni prostor, saopćio je "SpaceWeather", što neće uticati na našu planetu, prenosi Avaz. Mnogi astronomi amateri usmjerili su svoje teleskope na sjeverni pol sunca nakon što su saznali za čudnu pojavu. Magnetna struktura koja je izazvala ovaj tornado je zapravo mnogo veća od onoga što vidimo.

- To je polarni koronski filament (PCF). Filament je ogromna, uvrnuta magnetna struktura iznad površine Sunca koja može da ostane tamo mjesecima - rekao je za "Business Insider" fizičar Metju Ovens sa Univerziteta Reding u Velikoj Britaniji.

Naime, Sunce je ogromna lopta zapaljenog gasa i plazme koja se sastoji od vrućih, naelektrisanih čestica. Kada se te čestice kreću oko Sunca, stvaraju magnetna polja koja izlaze kroz površinu Sunca u obliku filamenata (prominencija).

Za razliku od baklji koje se "bacaju" u svemir, filamenti su "usidreni" na Suncu, odnosno ne odvajaju se od njega. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:57