Aurora borealis / Shutterstock
06/03/2023 u 23:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Spektakularan pogled iz svemira: Polarna svjetlost iz potpuno drugačijeg ugla

Tokom protekle nedjelje, zahvaljujući savršenim uslovima, polarna svjetlost ili aurora borealis mogla je da se vidi i južnije nego što je uobičajeno

Polarna svjetlost ovih dana je neuobičajeno vidljiva i na nižim geografskim širinama jer se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa.

Tokom protekle nedjelje, zahvaljujući savršenim uslovima, polarna svjetlost ili aurora borealis mogla je da se vidi i južnije nego što je uobičajeno. Postavlja se, međutim, pitanje kako ovaj fenomen izgleda iz svemira?

Zahvaljujući američkom astronautu Džošu Kasadi, koji je uz sebe imao foto-aparat, ljudi su dobili priliku da uživaju u svemirskom spektaklu iz drugačijeg ugla. Kasada boravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) a fotografija i video-snimak su nastali kada je posada prolazila iznad sjevernog dijela Zemlje tokom noći.

„Apsolutno nevjerovatno“, napisao je Kasada u komentaru fotografije koju je objavio na Tviteru.

Polarna svjetlost je ovih dana vidljiva jer se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa. Solarni vjetrovi koji su nastali izbacivanjem koronalne mase, donijeli su velike količine plazme do Zemlje, a njen udarac u atmosferu rezultira nastankom polarne svjetlosti.

A kako je izgledalo s druge strane, objavio je Džoel Vederli iz Alberte u Kanadi koji je na svom snimku uhvatio i polarnu svjetlost i MSS.

Kako ističu naučnici, sljedećih godina biće još prilika za posmatranje polarne svjetlosti, jer bi Sunce na vrhuncu svog ciklusa trebalo da bude 2025. godine, prenio je portal zimo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:29