Ilustracija / D.Kovačević
05/03/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Začini stari pola milenijuma otkriveni u olupini broda u Baltičkom moru

Baltik je čudan – nizak nivo kiseonika i mali postotak saliniteta, niska temperatura, toliko organskih materija – tako su dobro očuvani u Baltičkom moru, što ne bi bilo moguće u okeanskom sistemu, naveo je istraživač Foli

Arheolozi su pronašli "jedinstveni" sanduk s dobro očuvanim začinima, od šafrana do bibera i đumbira, u olupini kraljevskog broda koji je prije više od 500 godina potonuo u Baltičkom moru blizu Švedske, prenosi N1.

Olupina broda Gribshund, koji je bio vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, ležala je na morskom dnu od 1495. godine kada je potonuo, vjerovatno nakon požara, a monarh je u to vrijeme bio na političkom sastanku u Švedskoj.

Olupinu broda pronašli su sportski ronioci još šezdesetih godina, ali sporadična istraživanja sprovedena su zadnjih nekoliko godina.

U prethodnim izronima, na površinu su izvučeni veliki predmeti, kao što su pramčana ukrasna glava i drvo. U novijim istraživanjima, koje vodi Brendan Foli, naučnik arheolog sa Univerziteta Lund, pronađeni su začini zakopani u sedimentima.

- Baltik je čudan – nizak nivo kiseonika i mali postotak saliniteta, niska temperatura, toliko organskih materija – tako su dobro očuvani u Baltičkom moru, što ne bi bilo moguće u okeanskom sistemu, rekao je Foli, ali smatra svejedno „izvanrednim da su začini pronađeni u tako dobrom stanju“.

Začini su bili statusni simbol, jer samo su bogati ljudi mogli da priušte svom nepcu dodatke jelu poput šafrana ili karanfilića koji su se uvozili u Evropu. Vjerovatno su začini putovali s kraljem Hansom dok je bio na sastanku u Švedskoj.

Naučnik sa Univerziteta Lund Mikael Larson, koji je proučavao ovo otkriće, posebno je zadivljen šafranom.

- Ovo je jedini arheološki kontekst u kojem je pronađen šafran. Zato je ovo jedinstveno i vrlo posebno otkriće, istakao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:09