/ - PHOTO BY CAROLINE LM ON UNSPLASH
26/04/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zamislite da vam zub ponovo izraste za samo 9 sedmica

Zub koji nedostaje zamjenjuje se matičnim ćelijama iz vašeg tijela, a zub počinje da se spaja s okolnim tkivom

Ako ste ikada imali nesreću da izgubite zub, možda ste u prošlosti razmišljali o zubnim implantatima. Možda ste se takođe iznenadili kada ste saznali koliko su skupi i da se često koriste materijali kao što su živa ili srebro. Ali šta ako bi naši zubi zaista mogli da izrastu? Na sreću, postoji nevjerovatno otkriće u oralnom zdravlju koje bi moglo potpuno promijeniti odnos prema ovom problemu.

Matične ćelije

Dr. Džeremi Mao  i njegov tim s Univerziteta Kolumbija koristili su matične ćelije kao “most” za izrastanje novog zuba, piše ”Hojte”.

- Zub koji nedostaje zamjenjuje se matičnim ćelijama iz vašeg tijela, a zub počinje da se spaja s okolnim tkivom. Ovo ubrzava proces regeneracije i dovodi do ponovnog rasta zuba u rekordnom roku. U suštini, ovo bi moglo da znači kraj plaćanja skupih stomatoloških usluga - objašnjava dr. Mao.

Ovo bi bila dobrodošla promjena u zdravlju zuba s obzirom na trenutne rizike povezane sa zubnim implantatima. Studije pokazuju da implantati mogu povećati rizik od podložnosti bolestima kao što su bolesti srca, jetre i bubrega i još mnogo toga.

Strano tijelo

Trenutno su stomatolozi ograničeni na procedure koje su danas dostupne, ali dr. Mao i njegov tim koriste novo istraživanje matičnih ćelija da dalje razviju svoja otkrića, prenosi Avaz.

Ovo istraživanje bi se na kraju moglo koristiti za liječenje bilo čega, od slomljenih kostiju do genetskih poremećaja.

Iako ponovni rast zuba traje devet sedmica, što je duže od tradicionalne procedure, moguće je pretpostaviti da bi ljudi radije imali novi zub napravljen od vlastitog DNK nego strane materije koja ugrožava njihovo oralno i opće zdravlje.

Dobro oralno zdravlje

Dr. Mao kaže da je proces trenutno u fazi istraživanja i da još nije dostupan javnosti, ali bi trebao biti dostupan u bliskoj budućnosti. Do tada, ako želite izbjeći konvencionalne tretmane koji bi mogli biti štetni, potražite dobrog zubara. 

Dobro oralno zdravlje počinje dobrim ukupnim zdravljem. Zato dobro vodite računa o svom tijelu i dobro će vam služiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:22