Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
06/05/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto bi trebalo da prestanete da jedete kokice iz mikrotalasne

Sve što vam treba je šerpa s poklopcem, malo biljnog ulja i kukuruz kokičar. Kad bolje razmislite, potrebno je otprilike jednako vremena koliko je potrebno da kokice budu gotove u mikrotalasnoj

Kokice volimo uz film, a nekad i bez filma jer, ako ne pretjerate s maslacem i drugim dodacima, mogu da budu relativno zdrava grickalica bez puno kalorija. No, nezavisno od toga da li pazite na unos kalorija ili ne, kokice koje nikad ne bi trebalo da jedete su one iz mikrotalasne.

Spakovane u kesicu, s dodatnim maslacem i već posoljene, vrlo su praktične, ali treba da imate na umu da su bogate nezasićenim mastima, natrijumom i različitim štetnim hemikalijama. U nastavku pročitajte razloge zašto treba da prestanete da kupujete kokice za mikrotalasnu i u potpunosti ih izbacite iz svoje kuhinje.

Kesica je puna hemikalija

Da li ste se ikada zapitali kako sav maslac ostaje u kesici, a da ne iscuri?

A da li ste čuli za PFA sintetičke hemikalije koje se obično koriste u pakovanju hrane. Proizvođači kokica njima oblažu unutrašnjost vrećica za kokice kako bi spriječili da ubačena aroma maslaca procuri i napravi nered.

Neizbježno, te iste hemikalije ulaze i u kokice, a zatim u vaše tijelo kad ih jedete. Budući da ovim hemikalijama treba neko vrijeme da se razgrade, one se mogu tokom vremena nakupljati u vašoj krvi, piše Centar zdravlja.

Mogu izazvati bolest poznatu kao “popcorn pluća”

Aroma maslaca karakteristična za kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj potpuno je lažna i nema veze s maslacem. Riječ je o složenoj hemijskoj mješavini koja često sadrži diacetil, sastojak koji se povezuje s bronhiolitisom. Bronhiolitis obliterans ili “popcorn pluća” je stanje u kojem se mali disajni putevi upale, što rezultira čestim kašljem i nedostatkom daha.

Sadrže i puno zasićenih masti

Čak i ako zanemarite sve štetne hemikalije sadržane u pakovanju i vještačke arome, ne možete zanemariti činjenicu da je većina kokica za mikrotalasnu puna zasićenih masti poput palminog ulja.

Neki brendovi sadrže do 4 grama zasićene masti po porciji, a to je već 20 odsto dnevnog preporučenog unosa. Imajte na umu i da jedna porcija ne znači čitava kesica, nego otprilike jedna trećina kesice. Ali ko prestaje da jede kokice nakon što pojede samo trećinu?

Sadrže prekomjerne količine natrijuma

Masna hrana obično dolazi i uz veliku dozu soli, a kokice za mikrotalasne nisu izuzetak. Nivoi natrijuma razlikuju se zavisno od brenda, ali mnoge kokice za mikrotalasnu sadrže 250-300 mg natrijuma po obroku, do 15 odsto preporučene dnevne vrijednosti. A uz nešto tako slano, veća je vjerovatnoća da ćete popiti slatko gazirano piće te tako dodatno povećati unos štetnih materija u organizam.

Lako možete pripremiti zdravije kokice

Možete izbjeći sav višak hemikalija i kontrolisati količinu masnoća i natrijuma koje unosite sa svojim kokicama tako da preskočite mikrotalasnu i napravite ih na ringli.

Sve što vam treba je šerpa s poklopcem, malo biljnog ulja i kukuruz kokičar. Kad bolje razmislite, potrebno je otprilike jednako vremena koliko je potrebno da kokice budu gotove u mikrotalasnoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:52