/ - ilustracija
17/08/2023 u 19:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto svi stavljaju jogurt na opekotine i da li to zaista može da pomogne?

Jogurt je namirnica koja je poznata vijekovima, a popularnost u Americi stekao je pedesetih godina prošlog vijeka kada je proglašen za zdravu hranu i počeo da se proizvodi i konzumira u izobilju

U raznim životnim situacijama koje nam se najčešće dešavaju neplanirano, često posežemo za domaćim lijekovima.

Jedan od proizvoda koji se koristi na ovaj način je jogurt kao poznati preparat za liječenje opekotina od sunca. Iako nema naučnih dokaza da zapravo ubrzava zarastanje opekotina, svaka osoba koja je u životu doživjela opekotine odmah će reći da joj je jogurt pomogao.

Jogurt je namirnica koja je poznata vijekovima, a popularnost u Americi stekao je pedesetih godina prošlog vijeka kada je proglašen za zdravu hranu i počeo da se proizvodi i konzumira u izobilju.

Nastaje djelovanjem bakterija na mlijeko kada se mleku zagrijevanjem dodaju jogurtne kulture bakterija mlječne kiseline – Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Osim vode, jogurt sadrži i 0,7 odsto mlječne kiseline, cink, kalcijum, vitamine B5 i B12, zbog čega je izuzetno ljekovit ako se redovno konzumira jer poboljšava imunitet i rast dobrih bakterija u crijevima.

Jogurt hladi kožu, ali…

U slučaju oštećenja kože, jogurt djeluje površinski i ne ulazi sistemski u tijelo. Svojom hladnom i tečnom konzistencijom hladi površinu kože, što blagotvorno djeluje na crvenu i toplu kožu. Međutim, efekat hlađenja ne traje dugo, pa se svakih 15 minuta, kada efekat hlađenja više ne postoji, mora isprati sa kože i ponovo nanijeti.

Probiotici, kao i vitamini i minerali iz jogurta pomažu u liječenju kože, što takođe blagotvorno djeluje. Mali procenat mlječne kiseline koji se nalazi u jogurtu hidrira kožu jer je mlječna ili mlečna kiselina veoma dobra za veoma osjetljivu kožu. To je jedna od alfa-hidroksi kiselina koje ne prodiru duboko u kožu, već djeluju na površini.

U kozmetici se ova kiselina koristi za njegu vrlo osjetljive i fotooštećene kože lica, piše dermatolog Klaudija Šebetić ​​za Zdravobudi.hr.

Tako je jogurt našao primjenu za negu kože lica, pa ljudi koji vole prirodnu kozmetiku i prirodne proizvode često posežu za maskama sa jogurtom ili pilingom za lice koji sadrže jogurt. Ovi proizvodi su dostupni za sve i kako ne izazivaju iritaciju ili alergije na koži, dobrodošli su za sve tipove kože.

Jogurt namazan na opekotinu će djelovati samo površinski i ubrzati zarastanje kože, ali oštećenja nastala u dubini kože mogu dugo trajati i ponekad će ih koža sigurno zapamtiti. Sunce, kao izvor ultraljubičastih zraka, površno i dubinski djeluje na kožu, a ovaj površinski efekat je uzrok opekotina.

Opekotine se manifestuju se kao naglo crvenilo kože, koje može biti praćeno plikovima i naknadnim ljuštenjem. Mogu da zahvate manju ili veću površinu kože, a posebno treba biti oprezan ako je opekotine od sunca nastalo na većoj površini kože.

U slučaju manjih opekotina, na kožu se mogu nanositi rashladni gelovi, hladnije obloge, hladni jogurt, ali se ne preporučuje nanošenje masnih krema, uljanih proizvoda, ljekovitog bilja koje je fototoksično poput kantariona.

U slučaju pojave opštih simptoma, kao što su visoka temperatura, drhtavica, jaka glavobolja, mučnina, svakako je neophodna konsultacija sa ljekarom, prenosi N1 Zagreb.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
JOGURTOPEKOTINE
27. april 2024 10:44