Photo by Joan Gamell on Unsplash / - PHOTO BY JOAN GAMELL ON UNSPLASH
25/03/2023 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Znate li šta je ChatGPT: Vještačka inteligencija koja mijenja mnoga radna mjesta

Radi se o chatbot senzaciji koja bi mogla da zamijeni brojne poslove

Mnogi su čuli za ChatGPT, ali rijetki znaju o čemu je zapravo riječ. Radi se o chatbot senzaciji koja bi mogla da zamijeni brojne poslove.

U funkciji od novembra

ChatGPT je u novembru prošle godine pušten u rad i postao vrlo popularan. Ovaj chatbot zasnovan je na mašinskom učenju, jednoj oblasti vještačke inteligencije. Treniran je s velikom količinom tekstova kako bi mogao da odgovara kao ljudski sagovornik. Taj program kompanije za vještačku inteligenciju Open AI, koji vrijedi milijarde, smatra se vrlo naprednim, prenosi Avaz.

Tako ovaj softver vještačke inteligencije može da piše školske sastave i rješava domaće zadaće, a podigao je prašine i u poslovnom svijetu.

Moguće dezinformacije

Stručnjaci kažu da bi ovaj alat, ali i drugi slični programi, mogao da predstavlja prijetnju za neke vrste poslova, pogotovo one kancelarijske. Na primjer, ovaj chatbot toliko je moćan da bi u teoriji mogao da dobije posao u Googleu kao programer na početnom nivou.

Al,i ne radi se o savršenoj tehnologiji. Korisnici ChatGPT takođe su otkrili da ovaj bot može da dijeli dezinformacije, netačno odgovara na pitanja o programiranju, ali i pogrešno rješava osnovne matematičke probleme.

Nedavno je objavljen i spisak poslova koji su najugroženiji dolaskom ChatGPT-a.

A koliko se njegova upotreba brzo širi pokazuje i činjenica da je ovom softveru za dosezanje milion korisnika trebalo samo pet dana. Poređenja radi, Facebooku je za isti broj korisnika trebalo 10 mjeseci, Instagramu dva i po mjeseca, a Netflixu čak tri i po godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 20:48