Војислав Марковић / -Архива
07/05/2021 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Дјечјег савеза два пута рјешава стамбено питање

Марковић jе 2009. године добио стан од Дјечјег савеза, чиjи jе оснивач Главни град. Исто лице не може два пута да буде стамбено обезбиjеђено од предузећа истог оснивача, каже Божовић.

Одборник Демократа у Скупштини Главног града Александар Божовић позвао је тужилаштво да испита недавну додјелу стана Војиславу Марковићу, директору Спортских објеката, из фонда намијењеног за запослене у десет градских предузећа,пишу дневне новине " Дан". Божовић тврди да је Марковић 2009. године ријешио стамбено питање док је био директор Дјечјег савеза, а сада је добио стан у згради која се намјенски ради за запослене у предузећима чији је оснивач Главни град.
– Предузеће Спортски обjекти диjели станове противуставно, а градоначелник је на потезу. Спортски обjекти на челу са директором Воjиславом Марковићем добили су осам станова за рjешавање стамбеног питања за запослене. Како jе ово jедино градско предузеће коjе ниjе ускладило правилник, а били су у обавези, на конкурсу jе било свега шест од осам станова, док су преостала два додиjељена Марковићу и његовоj сарадници. Он jе 2009. године добио стан од Дјечјег савеза, чиjи jе оснивач Главни град. Исто лице не може два пута да буде стамбено обезбиjеђено од предузећа чиjи jе исти оснивач – каже Божовић.
Он каже да је градоначелник Подгорице Иван Вуковић још 3. фебруара добио ове информације, а ништа није предузео.
– На последњоj сjедници Скупштине рекао jе да ће провjерити о чему се ради и одузети стан ако се потврде наводи. Позивамо тужилаштво да испитаjу додjелу станова у Спортским обjектима и да саопште по ком основу управни одбор предузећа додjељуjе ван конкурса и комисиjе коjа jе задужена за оваj поступак – каже Божовић.
Војислав Марковић каже да правилник Спортских објеката дефинише категорије запослени и кадрови.
– Од осам станова, који су опредијељени за рјешавање стамбеног питања запослених, одбор директора је донио одлуку да се шест подијели запосленима, а два кадровима. Кадровским рјешењима опредијељени су директор, помоћник директора и руководиоци финансијског и правног сектора. Формирана је стамбена комисија која је расписала позив за рјешавање стамбених потреба и запослени су доставили документацију. Правилником за кадровске станове дефинисано је да нема јавног оглашавања. Кадрови у рангу руководилац и помоћник директора са документацијом доказују своја права и захтјев достављају директору. Он свој захтјев доставља одбору директора. Одбор директора доноси одлуку за кадровске станове, а комисија предлаже ранг-листу одбору који је усваја за запослене – каже Марковић.

Он истиче да су подијељена два кадровска стана од којих његов има 42 квадрата, а руководиоца финансијско-правног сектора 64 квадртата.
– Они у року од 60 дана од техничког пријема зграде треба да се обрате инвеститору, потпишу уговор и плате једнократно цијену стана у износу од 600 еура по квадртату. Уколико запослени или кадар не буде уплатио губи право на стан и он се даје другом запосленом по ранг-листи или предузећу, а може остати и инвеститору. Овдје нико ништа не добија бесплатно – каже Марковић.
Марковић је истакао да преузима обавезу да, ако се у неком поступку утврди да је било које право по питању кадровског стана у Спортским објектима остварио мимо закона или правилника, спреман да се одрекне права куповине тога стана под повољним условима.
Војислав Марковић јуче није казао да ли му је Главни град већ ријешио стамбено питање док је био директор Дјечјег савеза.
Из Главног града кажу да су створили могућност да запослени у привредним
друштвима, чиjи jе оснивач, по повољниjим условима рjешаваjу стамбена питања.
– Одбори директора свих привредних друштава доносили су одлуке о расподjели станова сходно усвоjеним правилницима и процедурама. Воjислав Марковић 2009. године ниjе био запослен у систему Главног града – кажу из Главног града.
А.Д. - Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:16