Јавна расправа / - фото: Подгорица.ме
10/05/2021 u 17:46 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана Jавна расправа поводом доношења Нацрта одлуке о мjесним заjедницама

Сада jе за инициjативу за оснивање нове мjесне заjеднице потребна подршка 10% грађана са пребивалиштем у поднесеноj мjесноj заjедници коjа се упућуjе градоначелику, коjи jе доставља Секретариjату за локалну самоуправу

Секретариjат за локалну самоуправу Главног града организовао jе данас централну Jавну расправу поводом доношења Нацрта одлуке о мjесним заjедницама. Jавна расправа спроводena je у складу са Програмом jавне расправе коjи jе саставни дио овог Jавног позива, саопштено је из Секретеријата.

Позив jе био упућен свим грађанима, научноj и стручноj jавности, државним органима, струковним удружењима, политичким субjектима, невладиним организациjама, међународним организациjама, медиjима и свим заинтересованим организациjама и заjедницама како би се укључили у jавну расправу и на таj начин дали своj допринос у разматрању наведеног нацрта.

Осим поглавља коjи су били регулисани у складу са Законом о локалноj самоуправи, у староj одлуци, а коjи се односе на опште одредбе послова мjесних заjедница, финансирање и стручно-административне одредбе, у овоj одлуци о мjесним заjедницама постоjе одређене новине, коjе се тичу надлежности и раду мjесних заjедница. Овим нацртом предвиђена су два органа, а то су секретар мjесне заjеднице и Савjет мjесне заjеднице.

Секретар jе таj коjи сад заступа и представља рад мjесну заjедницу. За своj рад може имати одређену надокнаду, коjу одређуjе надлежно радно тиjело Скупштине, тj Одбор за избор и именовање, док jе Савjет тиjело коjе броjи 5 чланова, коjи се бираjу по другачиjем механизму. Наиме, jедног члана Савjета ће предлагати градоначелник, по jедног члана савjета ће предлагати клубови одборника у Скупштини Главног града коjи имаjу наjвише одборника из реда власти и опозициjе и два члана савjета ће се бирати путем jавног позива, коjи ће спроводити надлежно тиjело - Одбор за избор и именовање.

Новине се односе и у погледу оснивања и промjена статуса мjесне заjеднице. Сада jе за инициjативу за оснивање нове мjесне заjеднице потребна подршка 10% грађана са пребивалиштем у поднесеноj мjесноj заjедници коjа се упућуjе градоначелику, коjи jе доставља Секретариjату за локалну самоуправу, како би се изjаснили да ли jе сва потребна процедура спроведена у складу са законом, Статутом и овом одлуком. 

Доношење нове одлуке о мjесним заjедницама доприниjеће већем учешћу грађана у процесу доношења одлука на локалном нивоу, а самим тим ефикасниjем и транспарентниjем функционисању локалне самоуправе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 07:42