Спорни радови испод подвожњака / -Архива Дана
14/05/2022 u 08:58 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агенција за изградњу и развој Подгорице од министарства добила одобрење за радове испод подвожњака: Нико није помињао обавезност сагласности ЖИЦГ

За радове који су у току вршилац стручног надзора jе Министарству одрживог развоjа и туризма поднио допуну приjаве, а све у складу са законом, саопштено је из Службе за стручни надзор

Агенција за изградњу и развој Подгорице добила је записник од Министарства одрживог развоја и туризма да су испуњени сви законски услови за радове испод подвожњака на Кућама Ракића, а инспекција нас није обавезала да тражимо сагласност Жељезничке инфраструктуре. За радове који су у току вршилац стручног надзора jе Министарству одрживог развоjа и туризма поднио допуну приjаве, а све у складу са законом, саопштено је из Агенције за изградњу и развој Подгорице. Радове испод подвожњака прије три дана је зауставила Дирекција за инспекцијски надзор у жељезничком саобраћају Министарства капиталних инвестиција због угрожавања стопе пружног објекта.

– Радови у близини подвожњака коjи се налази код раскрснице за насеље Куће Ракића, технолошки су повезани са изградњом булевара према Тузима. Наиме, према споразуму закљученом између Управе за саобраћаj и Главног града, обавеза Главног града, односно Агенциjе за изградњу и развоj Подгорице, jе била да уради обостране тротоаре на коjима ће се налазити и бициклистичке стазе, саобраћаjну сигнализациjу коjа регулише упоредно одвиjање пjешачког и бициклистичког саобраћаjа, ТК канализациjу, наводњавање зелених површина и њихово пеjзажно уређење. У току изградње тротоара у близини надвожњака, оциjењено jе да jе неопходно извршити усклађивање са постоjећим теренским условима, првенствено из разлога безбjедности. Тако се на десноj страни, због усклађивања са путем коjи води ка jавном царинском складишту, изводи АБ потпорни зид, након чега ће се приступити изградњи тротоара, док jе на лиjевоj страни, због заштите од осипања земљишта, била неопходна израда обложног зида – наводе из Службе за изградњу и надзор Агенције за изградњу и развој Подгорице.

Они наводе да су од проjектанта добили изjашњење да jе подвожњак фундиран много дубље од саобраћаjнице, те да не постоjи потреба за изградњом потпорних конструкциjа на диjелу додира трасе са опорцем.

– Инвеститор изградње булевара током 2019. године, била jе Управа за саобраћаj, када jе због проширења саобраћаjнице,због изградње лиjеве коловозне траке, уклоњен дио насипа испод подвожњака у ширини асфалта и ивичњака. Приликом преосталих радова на булевару према Тузима, коjи су отпочели у jуну 2020. године, а инвеститор jе Главни град, односно Агенциjа за изградњу и развоj Подгорице, уклоњен jе преостали дио насипа. Ни током извођења радова на диjелу коловоза, нити касниjе, током радова на тротоару, у зони подвожњака, ниjесмо добили захтjев за обустављање радова од стране надлежног органа. Што се тиче огољених жица ради се о кабловима коjе jе наjвjероватниjе поставило НН лице, о чему конкретниjе информациjе можете добити од органа у чиjоj jе то надлежности – наводе из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:31