Ништа од кружног тока / -Архива
09/12/2021 u 12:43 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агенција за изградњу Подгорице ће раскинути уговор за градњу кружног тока у центру Тузи

Агенција раскинула уговор и за реконструкцију Улице Прве црногорске бригаде на Златици јер мјештани нијесу били задовољни главним пројектом

Агенција за изградњу и развој Подгорице раскинуће уговор за изградњу кружне раскрснице код Католичке цркве у Тузима зато што још нијесу ријешени имовинско-правни односи, саопштено је из овог предузећа којим руководи Срђан Раичевић. Проjекат кружне саобраћаjнице радио jе Цивил инжињеринг, a за радове вриједне 336.355 еура била је изабрана фирма Вукотић-треjд. Од кружног тога у центру Тузи постоји само ископана рупа и табла са подацима о изгледу будуће кружне раскрснице са роком почетка изградње - децембар 2019. године, али и роком завршетка радова - март 2020. године.
– До раскида уговора са извођачем долази наjчешће због немогућности реализациjе уговореног посла. Уговор за изградњу кружне раскрснице код Католичке цркве у Тузима закључен 2019. године, биће раскинут јер нису риjешени имовинско-правни односи, нити има било каквих наговjештаjа да би таj проблем могао бити ускоро риjешен. Раскидање уговора са извођачем због кашњења у реализациjи, може да проузрокуjе проблеме правне природе. Потребно jе утврдити да jе до кашњенjа дошло кривицом извођача, што jе процес коjи може потраjати. Штавише, и у случаjевима када би до раскида дошло споразумом, потребно jе више мjесеци да се изабере нови извођач, а напуштено и раскопано градилиште у том периоду представљало би проблем за грађане – саопштено је из Агенције за изградњу и развој Подгорице.

Због кршења рока кажњена три инвеститора

Из Агенције за изградњу и развој Подгорице наводе да су три извођача радова кажњења због непоштовања рокова за завршетак радова.
– У случаjевима када jе утврђено да jе кривицом извођача радова дошло до прекорачења уговореног рока, наплаћене су казне у складу са уговором. Тако jе наплаћена казна у износу од пет одсто (максималан износ предвиђен уговором) за реконструкциjу прве фазе Улице Радосава Бурића. Такође, услед неоправданог кашњења наплаћена jе казна у истом проценту извођачу за послове набавке, испоруке и монтаже канцелариjског намjештаjа за обjекат Градског парламента. Наплаћена jе казна и за изградњу саобраћаjнице радног назива Улица 2 у захвату ДУП-а Чепурци – наводе из Агенције.
Они наводе да кашњења не одговараjу инвеститору, а jош мање извођачу радова.
– Са jедне стране, извођач због задржавања на градилишту дужем од планираног има додатне трошкове, а са друге стране наплаћуjе од инвеститора искључиво оне радове коjе jе извео, независно од времена коjе му jе било потребно за њихово извођење – саопштили су из Агенције.


Предсједник Скупштине општине Тузи Фадиљ Кајошај саопштио је да он није обавијештен да ће Главни град раскинути уговор са извођачем радова.

–Ја као предсједник СО Тузи нијесам обавијештен. Пошто траје дуго, видјело се да нешто није у реду, да некоме није стало да се посао одради како треба. Види се да пројекат неће бити реализован и мораћемо ваљда све испочетка када је у питању избор извођача радова. Документација и пројекат постоји али ћемо морати тражити извођача радова. Као Општина сигурно ћемо начина да то одрадимо, то будите сигурни – рекао је Кајошај.
Из Агенције за изградњу и развој Подгорице наводе да су у овој години раскинули уговор за реконструкцију Улице Прве црногорске бригаде на Златици.
– Радови нису ни започели jер грађани нису били задовољни главним проjектом и поред тога, што jе проjекат урађен у складу са ДУП-ом Златица Б. Измjене коjе су грађани захтиjевали, проузроковале би одступање од плана и залажење у урбанистичке парцеле, што jе у супротности са Законом о уређењу простора и изградњи обjеката, те ниjе могло бити прихваћено – саопштили су из Агенције.
Станари које смо јуче срели у Улици Прве црногорске бригаде нијесу били расположени да дају изјаве за медије. Међутим, били су заинтересовани да им кажемо шта то ми знамо и шта су то саопштили из Главног града и Агенције за изградњу и развој Подгорице. Обећали су и да ће се, када то прочитају и они огласити. По нашим информацијама становници ове улице на Златици нијесу дозволили се улица реконструише јер је требало да се шири са стране гдје су куће, а то су цијенили неприхватљивим.
Н.С. - А.Д.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:33