За туристе планина није бесплатна / Д.Ј.
12/01/2022 u 07:53 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агенција за управљање заштићеним подручјима уводи улазнице за посјету Комовима

Сви коjи обављаjу неку економску дjелатност на териториjи заштићеног подручjа попут власника угоститељских обjеката, рибњака и слично плаћаће одређену накнаду

Агенција за управљање заштићеним подручјима Главног града планирала је да у овој години уведе плаћање накнаде за коришћење добара у парковима природе на територији града. Увођење накнаде прецизирано је програмом рада Агенције за ову годину, а то подразумиjева да ће сви они коjи обављаjу неку економску дjелатност на териториjи заштићеног подручjа, попут власника угоститељских обjеката, рибњака и слично, плаћати одређену накнаду. Такође, предвиђено jе и увођење наплате улазница у паркове природе коjе ће се наплаћивати туристима.

Ово предузеће Главног града управља са заштићеним подручјима – парк природе Комови, парк природе Зета, споменик природе –пећина Магара и Горицом за чије је проглашење парком природе поступак у току.

– Подручје парка природе Комови још није туристички или на други начин валоризивано и нема сталних угоститељских или неких других привремених објеката у зони парка. Једини начин приходовања је наплата улаза за посјетиоце који нису становници Подгорице за шта је неопходно поставити потребну инфраструктуру као што су рампе и наплатне кућице, и обезбиједити људство које би вршило наплату улаза или коришћења природних добара парка. Како буџетом Главног града нису одобрена средства за сезонско запошавање на рампама, не очекује се прилив сопствених прихода по тој основи – пише у документу којин потписује Драгутин Ђековић, извршни директор Агенције.

Агенција ће у овој години располагати са 172.000 еура од чега ће из буџета за обављање јавне функције дато 150.000, а 22.000 ће такође, градске касе бити обезбијеђено за опрему. Предузеће је у овој години планирало расходе на 170.000 еура. Од тога износа, за зараде, накнаде и остала лична примања биће издвојено 120.000, за трошкове канцеларија и основних активности 14.750, трошкове опремања канцеларија и служби реализације програмских активности 35.250 еура. Предузеће је планирало да годину заврши са добити од 2.000 еура која ће бити преусмјерена у инвестиције за планиране пројекте за наредни период.

У овој години, Агенција је планирала и да запосли пет службеникa и то једног у стручно-административној служби и четири у ренџерској служби.

–У овој години Агенција улази са формираним службама, али само дјелимично попуњеним радним мјестима што ће значајно утицати на капацитете и ефективност у погледу обавеза вршења послова које је управљачким тијелима заштићених подручја прописао закон. Агенција, односно ренџерска служба, неће бити довољно добро опремљена, те ће њихов заштитни учинак бити ограниченог домета на рубним подручјима парка природе Комови, поготово уз државну границу – пише у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:52