ОШ „Сутјеска” је ауторско дјело Андрије Маркуша / Архива Дана
15/02/2022 u 06:59 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Архитекта Андрија Маркуш тврди: Доградња ОШ „Сутјеска” је скрнављење наслеђа културе

Уз мене је Комора архитеката јер је право аутора законом заштићено и без његовог одобрења се не може мијењати. Написао сам 20 књига из струке бранећи друге колеге, умијем и себе, казао је Маркуш

Архитекта Андрија Маркуш затечен је најавом о доградњи ОШ "Сутјеска", како је то предвиђено нацртом ДУП-а Момишићи А, истичући да је то његово ауторско дјело и да за промјену изгледа објекта надлежни немају његово одобрење као аутора. Доградња школе, као и вртића "Пчелица" предвиђена је нацртом ДУП-а Момишићи А који је на јавној расправи, а документ је припремило Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма.

”Архитекта Андрија Маркуш каже да надлежни немају одобрење за зидање спрата на школи која је његово ауторско дјело

Андрија Маркуш је ОШ "Сутјеска" пројектовао 1972. године, а школа је завршена 1976. године.

– Нама недостаје школа онолико колико их има сада, јер нам све раде у двије или три смјене. Пошто је власт, која је владала 30 година, све слободне просторе прикладне за градњу образовних објека0та продала својим пословним партнерима ми смо остали без адекватних локација за школе. Онда се прави притисак да се школе дограђују. Према стандардима више од 20 учионица је непедагошки. Школе нијесу касарне. То не могу бити ужасни, гломазни простори који убијају психу дјеце. Када је први пут цртан план за Момишиће прихватио сам да испројектујем додатни школски павиљон, али да архитектура остане. Ова школа се не може дићи на спрат, јер ће личити на фабрику. Ја сам пројектовао павиљон и направио идејни пројекат и дао да се реализује, али сад видим да планирају да је дигну на спрат. То је недозвољено по конвенцији о ауторским правима. Ауторско право је неотуђиво, а поготово дјело из наслеђа културе – рекао је Маркуш.

Он је истакао да је ово прва школа у Црној Гори гдје је био пројектован кабинетски систем рада. Истиче да је 1972. године посебна комисије процијениле да је његов пројекат најбољи у изузетној конкуренцији.

– Пројектована је за систем гдје ученици немају своје учионице, већ их имају професори. Прије шест мјесеци почели су припремање предлога да се ОШ "Сутјеска" уврсти у објекте за заштиту наслеђа културе. Крајње је вријеме да се област урбанизма регулише. У вријеме социјализма урбанизмом се није могао бавити ни већи пројектантски биро ако из свих струка није имао по једног запосленог. Бирои који сада раде планове немају архитекте са референцама! То је приватна работа, гдје људи долазе и купују локације, а онда се црта. То је постало тржиште – каже Маркуш.

Он истиче да од Коморе архитеката има пуну подршку да не дозволи да се скрнави његово ауторско дјело.

– Предсједник Коморе архитеката казао ми је да је се ради о законом заштићеном праву аутора и се да без одобрења не може мијењати. Комора ће да протестује. На скупштини у петак истаћи ће овај проблем као значајан. Ту постоје санкције. Може да се изопшти тај архитекта, да остане без лиценце, да не може да пројектује, ако се опредијели за нешто овако – наводи Маркуш.

Архитекта Маркуш не крије да га је оваква намјера и поступак колега из струке растужио.

– Школа је издржала суд времена... Издржала док ја сада копним - а да још могу тужне вијести да чујем. Написао сам 20 књига из струке бранећи друге колеге, умијем и себе. Имам и поруку за аутора плана - док будете пуцали у мене и док будем падао ка земљи, немојте замјерити мојим тужним очима које гледају у вас - каже Андрија Маркуш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:14