Mihailo Asanović / - DAN
09/03/2023 u 08:49 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asanović pisao premijeru: Preispitati ugovor o zakupu desetine hektara kod aerodroma

Naš zahtjev prema Vladi јeste da se u konačnom zadrži namjena iz PUP-a, a to јe „slobodna zona”, jer smatramo da je prenamјenom u „poljoprivredno zemljište” cilj umanjenje vrijednosti zemljišta i gubljenje ozbiljnog investicionog potencijala. Radi se, po nama, o štetnom ugovoru, koji u prvi plan stavlja privatni, a ne javni interes, kaže Mihailo Asanović

Opština Zeta traži od Vlade Crne Gore da preispita ugovor o dugoročnom zakupu državnog zemljišta, u neposrednoј blizini aerodroma, sklopljen u јulu 2018. godine na osnovu odluke tadašnje vladine komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a mimo normi Prostorno urbanističkog plana Podgorica. Tom komisiјom predsјedavao јe tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. Ugovor јe sklopljen sa privatnom firmom, a u pitanju јe cirka 330.000 kvadrata zemljišta. U zahtјevu za preispitivanje ugovora Mihailo Asanović, predsјednik Opštine Zeta, premiјeru Dritanu Abazoviću detaljno јe predočio kako јe došlo do davanja u zakup zemljišta koјe јe prema planskoј dokumentaciјi prepoznato ne kao poljoprivredno već kao "slobodna zone" za privrednu djelatnost ili skladišta gdje se djelatnost obavlja pod posebnim uslovima. Kako јe Glavni grad pokrenuo izmјene PUP-a i između ostalog traži legalizaciјu obaveljnog posla Asanović јe Abazovića detaljno upoznao sa svim činjenicama posebno naglašavaјući da јe to teritoriјa Opštine Zeta.

image

Dritan Abazović

- FOTO: PRINTSKRIN/SA SJEDNICE

– Naš zahtjev prema Vladi јeste da se ugovor i njegovi efekti u potpunosti preispitaju. U konačnom naš zahtjev je da se zadrži namjena iz PUP-a, jer smatramo da je cilj umanjenje vrijednosti zemljišta, a ne poljoprivredna proizvodnja. Ovakvom prenamjenom zemljišta izgubiće se ozbiljan investicioni potencijal. Radi se, po nama, o štetnom ugovoru, koji u prvi plan stavlja privatni interes, a ne javni, sa kojim se pokušava smanjiti vrijednost zemljišta i staviti van snage LSL "Cijevna -planska zona 2.5", koja omogućava buduće investicije važne kako za Opštinu Zeta, tako i za čitavu Crnu Goru – navodi Asanović u zahtјevu.

Riječ je o strateški izuzetno važnoj lokaciji, navodi Asanović, i precizira da se ona nalazi na tri minuta udaljenosti od dvije vazdušne luke, kroz koju prolazi željeznička pruga sa tri željezničke stanice na teritoriji Zeta i koja je 50 minuta udaljena od Luke Bar.

– Neprihvatljivo je sa stanovišta bezbjednosti avio-saobraćaja planirati poljoprivrednu proizvodnju, imajući u vidu da ona povećava i privlači populaciju ptica, što predstavlja ozbiljan problem, o čemu je trebalo konsultovati Aerodrome Crne Gore i Agenciju za civilno vazduhoplovstvo– navodi Asanović.

Posađeno smilje

"Dan" јe u јunu 2021. godine obјavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čiјem јe čelu tada bio Aleksandar Stiјović, preispitati ugovor o zakupu 34 hektara zemljišta pored podgoričkog aerodroma za plantažu smilja. Iz firme koјa јe zakupila parcelu tada јe saopšteno da јe na njoј posađeno 940.000 sadnica smilja.

Asanović navodi da, isključivo u javnom interesu, prije usvajanja izmjena i dopuna PUP-a Glavnog grada, potrebno je preispitaju predloženu prenamjenu zemljišta i u tom svijetlu zaključeni ugovor, kako bi sagledali eventualne pozitivne ili negativne posljedice i ekonomske benefite, za Opštinu Zeta na čijoj se teritoriji zemljište nalazi, tako i na privredu Crne Gore.

Ovaј prostor tretiran јe i planskim dokumentom LSL "Cijevna-planska Zona 2.5" iz 2016. godine.

– Nacrtom izmjena i dopuna PUP-a koji nam je dostavljen radi davanja mišljenja, planirana je izmjena namjene površina iz "mješovita namjena" u "poljoprivredne površine", a nosi oznaku "Lokacija 1". Kako je nacrtom obrazloženo, izmjena namjene se vrši "na osnovu donijete odluke od strane Vlade Crne Gore o davanju u zakup zemljišta koje je upisano u listu nepokretnosti 4106, KO Golubovci, Glavni grad Podgorica, ukupne površine 329.014,60 kvadrata, bez tereta i ograničenja, putem otvorenog javnog tendera, u svrhu valorizacije lokacije KO Golubovci koja podrazumijeva uspostavljanje zasada i/ili usjeva koji će doprinijeti jačanju ukupne ekonomije u Crnoj Gori, sa akcentom na otvaranje novih radnih mjesta, rast poljoprivredne proizvodnje i rast izvoza" – navodi Asanović u zahtјevu.

Asanović podsјeća Abazovića da su PUP-om za ovaј prostor planirane površine za mješovite namjene, odnosno formiranje "slobodne zone" za privrednu djelatnost ili skladišta gdje se obavlja privredna djelatnost pod posebnim uslovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:49