Asgaltna baza kompanije Tehnoput  / -Архива
04/04/2024 u 14:29 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asfaltna baza Tehnoputa u naselju Cijevna dobila dozvolu

Investitor je u obavezi da prilikom funkcionisanja objekta mora poštovati mjere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja, koje su navedene u inoviranom elaboratu, naveo je Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine

Agencija za zaštitu životne sredine izdala je dozvolu za funkcionisanje asfaltne baze preduzeća Тehnoput u naselju Cijevna, saopštio je Milan Gazdić, direktor. On je naveo da je elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za asfaltnu bazu dostavljen Agenciji u junu prošle godine, nakon čega je formirana komisija za njegovu ocjenu.

– Zadatak komisije je da sa stručnog aspekta analizira dokument i primjedbe dostavljene tokom javne tribine i javnih rasprava, te da ocijeni da li i u kojoj mjeri postrojenje utiče na životnu sredinu i da, na poslijetku, da ili ne da saglasnost na projekat. Elaborat je u julu 2023. godine upućen zainteresovanim organima, organizacijama i zainteresovanoj javnosti i stavljen na javni uvid i to u Agenciji i Sekretarijatu za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj, Opštini Zeta. Takođe, postavljen je na sajt Agencije. U cilju što veće transparentnosti, Agencija je u julu uputila javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata u sastav komisije za ocjenu elaborata. U predviđenom roku nije bilo zainteresovanih kandidata – saoštio je Gazdić.

Gazdić navodi da je komisija za ocjenu elaborata je, nakon izrade pojedinačnih izvještaja članova komisije i usaglašavanja stavova, konstatovala da se na elaborat ne može izdati saglasnost, bez predhodno izvršenih izmjena i dopuna navedenih u izvještaju. Agencija je, kako kaže, donijela i dopunsko rješenje o obrazovanju komisije za ocjenu elaborata u koju je uključila i predstavnika Regionalnog vodovoda.

– Preduzeće Tehnoput je dostavilo Agenciji inovirani elaborat nakon čega je komisija, u izvještaju od februara ove godine, konstatovala da se na elaborat ne može izdati saglasnost i tražila dodatne izmjene i dopune. Osim mjera koje su predviđene, a tiču se zaštite kvaliteta vazduha, osnovna primjedba se odnosila na mogućnost uticaja rada asfaltne baze na vodoizvorište Boljesestre, zbog čega je i zatraženo zvanično izjašnjenje Uprave za vode. U ovom izjašnjenju konstatovano je da se parcela asfaltne baze ne nalazi u zoni sanitarne zaštite izvorišta i da je predmetna lokacija je udaljena 5.6 kilometara vazdušne linije od vodoizvorišta. U skladu sa odlukom o donošenju Urbanističkog projekta Skladišta i servisi –Cijevna, a koji je usvojila Skupština Glavnog grada u decembru 2018. godine, i izdatim UTU od avgusta 2022. godine, definisana je namjena predmetne lokacije, a ovaj planski dokument važi do 2025. godine – navodi Gazdić.

On dodaje da je Agencija izdala privremenu saglasnost na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za postrojenje za proizvodnju asfalta do perioda važenja planskog dokumenta - do 2025.godine.

– Investitor je u obavezi da prilikom funkcionisanja objekta mora poštovati mjere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja, koje su navedene u inoviranom elaboratu. U skladu sa važećim zakonskim propisima u Crnoj Gori, definisan je program praćenja stanja životne sredine u toku funkcionisanja projekta, koji se mora poštovati uz obavezu investitora da obavještava nadležne institucije i javnost o rezultatima mjerenja. U Agenciji se na godišnjem nivou procesuira nekoliko desetina elaborata procjena uticaja na životnu sredinu. Svaki se publikuje na sajtu Agencije, a zainteresovana javnost obavještava preko medija. Takođe, radi veće transparentnosti postupaka ocjene elaborate i javnih rasprava, redovno se pozivaju nevladine organizacije da imenuju svoje kandidate da budu članovi komisija za ocjenu elaborata. U ovom slučaju, nije bilo zainteresovanih predstavnika civilnog sektora – zaključio je Gazdić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 13:29