Установа дугује за воду, струју и одвоз смећа / -Архива
26/07/2021 u 08:50 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши директор ЈПУ „Ђина Врбица” у каси оставио 3.713, али и 300.000 дуга

Комисија је констатовала да на рачуну код ЦКБ-а има 2.929, код Прве банке 491 еуро, док је стање благајне на 14. април било 293 еура

Бивши директор ЈПУ "Ђина Врбица" Вук Станишић након што је разријешен са ове функције у каси предшколске установе оставио је 3.713 еура, али и око 300.000 еура дуга. То је 14. априла констатовала комисија за примопредају дужности између бившег директора Вука Станишића и вршиоца дужности директора Бојане Разић, која је након завршеног посла сачинила записник. У записнику комисије, у који је "Дан" имао увид, констатовано је да је на примопредају дужности позван бивши директор Вук Станишић али да је он то одбио правдајући одсуство боловањем, па је умјесто њега присуствовала Ивана Радусиновић, помоћница директора.

image

Вук Станишић

-Редакција Дана

Комисија је у записнику назначила да су извршили увид у стање два рачуна али и у стање благајне. Тако је констатовано да на рачуну код ЦКБ банке има 2.929, код Прве банке 491 еуро, док је стање благајне на 14. април било 293 еура.

–Потраживања према ЈПУ "Ђина Врбица износе оквирно 300.000 еура, укључујући трошкове електричне енергије, воде, одлагања и одвоза смећа. Овај износ није коначан, обзиром да још нијесу сви рачуни прокњижени – назначено је у записнику комисије.

Комисија је констатовала да је сеф у канцеларији директора празан, те да су вршиоцу дужности директора предате картице од горива, као и кључеви од службених кола. Такође, констатовано је и колико је новца потрошено са жиро-рачуна ове предшколске установе за потребе адвокатских услуга, али и за уговоре о дјелу.

Тражио помоћ Министарства просвјете

Бивши директор ЈПУ "Ђина Врбица" Вук Станишић у изјави за "Дан" саопштио је да дуговања ове предшколске установе нису никаква тајна.

–Више пута сам се обраћао Министарству просвjете писменим путем, позиваjући се на Општи закон о образовању, члан 136, коjи обавезуjе Министарство посвјете да преузме трошкове за текуће потребе- вода, струjа, чистоћа, депониjа, што jе ДРИ потврдила у касниjем извjештаjу... додатно образлажући да нарочито у корона кризи, када су нам приходи и преко 90 одсто мањи, оваква ситуациjа jе неодржива и да и нашу установу надлежно министарство третира као и остале образовне установе по овом питању. Одговор нисам добио до дана разрjешења. Што се тиче навода "да jе на платном списку службеница Националних паркова коjа се ниjедном ниjе поjавила на послу" нисам имао ингеренциjе да пратим долазност службеника у Националним паковима, а у нашоj установи сви запослени су у складу са законом користили одсуство. Ниjедно лице ниjе засновало радни однос мимо закона, за вриjеме мог мандата, што jе потврдило и више инспекциjских контрола, коjе су иначе, биле броjниjе него за сво вриjеме постоjања установе – наводи Станишић.

Коментар смо тражили и од Бојане Разић, в.д. директора ЈПУ "Ђина Врбица".

–Немам коментар – кратко је прокоментарисала Бојана Разић.

Тако је са жиро-рачуна установе од 1. јануара 2017. године до 14. априла 2021. године адвокатској канцеларији "Ћупић" исплаћено 82.828 еура, а од ЈПУ "Ђина Врбица" ова канцеларија потражују још 32.820 еура. За уговоре о дјелу, како је констатовала комисија, од 1. јануара 2018. до 14. априла 2021. године исплаћено је 208.465 еура.

– Евидентира се да је службеник за јавне набавке који је радио набавке за установу пријавио бившем директроу да су му украдени регистратори са одређеним набавкама. На платном списку се налази и Зилха Срдановић из ЈП "Национални паркови" која је незаконито преузета у децембру 2020. године, а није се појавила на послу ни једном, а у јануару отвара боловање. Од 30. августа 2020. године примљено је конкурсом на одређено вријеме 51 лице, а на неодређено 79 – назначено је у записнику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 05:51