/ -SKUPšTINA GLAVNOG GRADA
17/05/2024 u 12:42 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Borovinić Bojović: Duhovna raznolikost najveća ljepota Podgorice

Samo kroz zajedničku inicijativu i akciju možemo doprinijeti osvješćivanju važnosti međusobnog poštovanja, kazala je Jelena Borovinić Bojović

Naši životni putevi, kao i suživot nije lak, dovodi nas u razna iskušenja, a dinamku naših odnosa često diktiraju i spoljni uticaji, predrasude prema kulturi, tradiciji i vjeri drugoga, kazala je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada na panel diskusiji o ulozi vjerskih zajednica u međureligijskom dijalogu na lokalnom nivou održanom u prostorijama gradskog parlamenta.

– Samo kroz zajedničku inicijativu i akciju možemo doprinijeti osvješćivanju važnosti međusobnog poštovanja. Uvjerena sam da iako je put ponekad težak, hodajući stazom tolerancije, ubiraćemo plodove mira, koji je temelj za izgradnju pravednijeg društva – kazala je Borovinić Bojović.

Duhovna raznolikost, koja krasi Podgoricu, zaista predstavlja njenu najveću ljepotu, a kao predsjednica Skupštine Glavnog grada, zalažem se za njegovanje te ljepote i za pronalaženje modela saradnje koji će je najbolje istaknuti, rekla je Borovinić Bojović.

Protojerej Mitropolije Crnogorsko primorske SPC Nikola Pejović zahvalio se predsjednici Skupštine što je prepoznala potencijal za unapređenje zajedničke saradnje, imajući u vidu da se veliki broj građana Podgorice izjašnjavaju kao vjernici, te da je obaveza svih društvenih struktura da vide potrebe ovih ljudi. On je citirao Sveto pismo, poslavši snažnu poruku prisutnima kroz navod "Vidio sam brata svoga, vidio sam Boga svoga".

Imam i šef kabineta reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Džemal Dacić, poručio je da zajedničkim zalaganjem možemo napraviti jedan fini ambijent u kojem će se svako osjećati prijatno.

– Ako hoćemo da napravimo cvjetni, rajski vrt ili pustinju u našim dušama i životima, u našem gradu ili državi, sve je do nas, odnosno u zavisnosti šta ćemo mi ostaviti. Upravo zbog toga je važan religijski dijalog – poručio je Dacić.

Slaven Radimiri, potpredsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore, najavio je izgradnju prve sinagoge u Podgorici, koja neće biti samo vjerski objekat, već i kulturni centar koji će pokretati društvene inicijative o međureligijskoj saradnji.

Don Janez Mirtek, župnik podgoričke katoličke župe, osvrnuo se na činjenicu da se međureligijska saradnja često odvija na privatnom nivou, unutar samih porodica, kada su bračni partneri i roditelji različitih vjeroispovijesti, i da je upravo zbog ovog aspekta važno njegovati razumijevanje, toleranciju i graditi zajednički život.

Nakon diskusije, uslijedila su pitanja publike u kojoj su učestvovali predstavnici institucija Zajednice opština Crne Gore, Glavnog grada Podgorice, Ministarstva pravde, ali i studenti Filozofskog fakulteta, te predstavnici Gimnazije "Sveti Sava".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 10:24