Са ранијег протеста Ботуњана / фото: Иван Петровић Ипе
06/07/2021 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ботуњани од Одбора за просторно планирање траже суспензију плана за колектор

Локална самоуправа и даље је при ставу да постројење треба градити у Ботун, што је подржала и Влада закључком Министарства екологије, просторног планирања и туризма

Чланови одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Скупштине Црне Горе изјасниће се у четвртак, 8. јула, о представци мјештана Ботуна који траже преиспитивање локације за градњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Представку је у име становника упутио Михаило Ћетковић.

Градња колектора планирана је у насељу Ботуну, чему се дужи период противе становници овог насеља који траже од Главног града да измјести његову градњу. Међутим, локална самоуправа и даље је при ставу да постројење треба градити у Ботун, што је подржала и Влада закључком Министарства екологије, просторног планирања и туризма.

–Грађани Ботуна се противе планском рјешењу од 2004. године. Од прве физибилити студије до данас, а задњих четири мјесеца, свакодневно протестују на овој локацији. Организују протестне шетње и скупове, траже помоћ од свих државних и европских институција, упознавајући јавност на разне начине и нашој одлучности о противљењу градње тих постројења у нашој средини, али нико нас чује, не види и не уважава. Цијенећи да наши животи и имовина не вриједе одлучују се за најјефтинију варијанту на тој локацији. Зато апелујемо на вас посланике да преиспитате задатак и рад комисије као и подршку Владе, а тиче се одабира локације за ово постројење. Молимо вас да нађете начина да се наше противљење овом планском рјешењу уважи и да га посланици Скупштине ставе ван снаге – пише у документу који су грађани Ботуна 16. јуна упутили Скупштини Црне Горе.

Они поручују да је у питању опстанак живљења на овом подручју, те да за будуће активности неће сносити одговорност.

–Ако не предузмете све радње из ваше надлежности, којима ћете заштити наше животе, здравље и интересе, нећемо више бити у могућности да контролишемо протесте, који могу прећи у спонтане радикалније поступке – наводи се у документу.

Да ће представка бити упућена одбору за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Михаилу Ћетковићу, одговорио је Александар Кларић, генерални секретар Скупштине Црне Горе.

–Имајући у виду да сте покренули питање које има широк друштвени значај, ваша представка ће бити прослијеђена одбору за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање. Одбору се представка упућује с обзиром на то да постоје могућности да Скупштина Црне Горе употријеби неки од контролних механизама (консултативна и контролна саслушања). Наиме, ради извршавања послова из свог дјелокруга, а у циљу прибављања потребних информација и стручних мишљења, нарочито о предлозима рјешења и другим питањима које су од посебног интереса за грађане и јавност, одбор може, по потреби или за одређени период, ангажовати научне и стручне раднике за поједине области, представнике државних органа и невладиних организација, који немају право одлучивања – навео је Кларић у одговору.

Одборници у парламенту Скупштине Главног града покренули су иницијативу да се одржи посебна сједница локалног парламента о питању градње колектора. Предсједник парламента Ђорђе Сухих казао је да нема ништа против расправе али да политичираи нијесу бирали локацију већ је то учинила струка.

Из Општине Голубовци се о овој теми не оглашавају нити грађанима нуде било какву помоћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:56