/ Са протеста мјештана Ботуна 21. маја (архива)
25/05/2021 u 13:13 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ботуњани траже истраживање утицаја колектора на животну средину: Нема градње без еко-студија

Приликом одлучивања о градњи постројења није урађена струдија утицаја на животну средину и Главно град, као носилац пројекта, није омогућио да Ботуњани учествују у раду комисије, саопштили су Ботуњани

Мјештани Ботуна кроз јавно саопштење поручују Ивану Вуковићу, градоначелнику Подгорице, да не расписује тендер за Постројење за пречишћавање отпадних вода и прераду отпадног муља све док не уради студију утицаја животну средину. Они се већ годинама буне против изградње колектора на планираној локацији, а четири мјесеца свакодневно протестују.

– Приликом одлучивања о градњи постројења није урађена струдија утицаја на животну средину и Главно град, као носилац пројекта, није омогућио да Ботуњани учествују у раду комисије. Од Вуковића тражимо да обустави сваку даљу прецедуру и градњу на овој локацији, самим тим што није урађена свеобухватна анализа животне средине Ботуна и није урађена процјена утицаја постројења на животну средину, као ни студија изводљивости изградње – саопштили су Ботуњани.

Они напомиљу да нијесу против изградње колектора, али на другој локацији.

– Овакво постројење, поред постојећих загађивача, довело би у питање опстанак житеља на овом подручју. Ако Вуковић жели да покаже храброст и градњу на силу, упркос нашем противљењу, и тајновито прибави еколошке сагласности, као што су и донијели планску документацију, нека скупи храбрости и почне. Међутим, мора преузети и одговорност за ружну слику, јер ће градњу зауставити 1.200 мјештана. Личне храбрости му је изостало 21. маја када се није удостојио да погледа у очи грађане који су на примјерен и достојанствен начин истицали незадовољство – кажу мјештани.

Они упозоравају да ће зауставити и најављену градњу фабрике за прераду црвеног муља у близини базена, јер ће она додатно угрозити животну средину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:36