Biljana Papović / - CDT
06/09/2022 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Izbori u Zeti bez komisije

Umjesto uvođenja međunarodnih standarda, poboljšanja i reforme izbornog procesa dešavaju se povrede ustavom garantovanog biračkog prava, međunarodnih konvencija i univerzalno prihvaćenih principa, istakla je Biljana Papović iz CDT-a

Činjenica da ni deset dana nakon raspisivanja lokalnih izbora nije formirana Opštinska izborna komisija (OIK) Zete predstavlja ozbiljno kršenje zakona, standarda i nastavak urušavanja izbornih procesa, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"Nakon neustavnog odlaganja izbora, nedozvoljenog prekrajanja izborne jedinice Podgorica u toku izbornog procesa, dobili smo još jedan fenomen koji će Crnu Goru još bolje pozicionirati na karti nedemokratskih izbora – odvijanje izbornog procesa bez ključnog organa za njihovo sprovođenje", rekla je zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović.

Kako je istakla, umjesto uvođenja međunarodnih standarda, poboljšanja i reforme izbornog procesa dešavaju se povrede ustavom garantovanog biračkog prava, međunarodnih konvencija i univerzalno prihvaćenih principa.

„Tamo nas vode političke partije i taj proces više nije za građanke i građane nikakvo iznenađenje“, dodala je Papović.

Ona je ukazala da, prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, OIK-u za novoosnovanu opštinu imenuje Skupština Crne Gore, na predlog Administrativnog odbora, nakon što političke partije koje imaju odbornike u skupštini opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene treba da predlože svoje predstavnike u komisiji.

Papović je rekla da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika predaja izbornih lista treba da počne 13. septembra, a da podnosioci potvrđenih izbornih lista imaju pravo na imenovanje ovlašćenih predstavnika u OIK, i druga prava koja proizilaze iz toga.

„Ako OIK do 13. septembra ne bude formirana i funkcionalna, i izborne liste ne budu mogle biti predate, potvrđene i proglašene u zakonom predviđenom roku, slijedi nova povreda – ovoga puta prava na kandidovanje koje je integralni dio Ustavom zaštićenog izbornog prava“, kazala je Papović.

Opasna je, smatra Papović, ležernost sa kojom nadležne institucije, a prije svega Ustavni sud, ignorišu improvizacije i nezakonitosti koje se dešavaju u vezi sa izborima u Crnoj Gori.

„Kako smo krenuli, moglo bi nam se desiti da Evropski sud za ljudska prava uvede stalni termin za bavljenje Crnom Gorom, jer će, s obzirom na to šta partije rade od izbornog procesa i kako se najvažnije institucije ponašaju u tome, to zaista biti potrebno“, zaključila je Papović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 11:51