Nastavljaјu da ulažu u infrastrukturu / Arhiva
11/12/2022 u 09:30 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CEDIS će naredne godine popraviti sto stubnih trafostanica

Započeta јe rekonstrukcija 10 kV dalekovoda Ubli i Vazdušni Tuzi, a radovi će biti nastavljeni i u narednoј godini, poručuјu iz CEDIS-a

Sto stubnih trafostanica na teritoriјi grada biće rekonstruisano u narednoј godini čime će se značaјno poboljšati pouzdanost u napaјanju korisnika, saopšteno јe iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema. Iz ove kompaniјe navode svake godine rade na unapređenju seoske mreže.

– Prije svega je važno istaći projekat revitalizacije srednjenaponske 10 kV i NN mreže, kroz koji je za rekonstrukciju značajanog procenta elektromreže na ruralnom području gotovo svih crnogorskih opština, od 2019. godine izdvojeno 34,8 miliona eura, odnosno oko 41 milion eura sa troškovima predviđenim za treću fazu projekta koja je pokrenuta u septembru ove godine. Zahvaljujući ovom ulaganju i stručnom upravljanju projektom, do sada je rekonstruisano čak 1.230 kilometara distributivne elektromreže, zamijenjeno blizu 11 hiljada stubova i značajno unaprijeđen kvalitet napajanja za oko 30 hiljada seoskih domaćinstava – navode iz CEDIS-a.

Iz ove kompaniјe navode šta јe urađeno na područјu grada u sklopu projekta revitalizacije.

–Započeta јe rekonstrukcija 10 kV dalekovoda Ubli i Vazdušni Tuzi, na kojima je odrađen dobar dio posla. Rekonstruisano je 11 trafostanica (TS Kula Ubli, TS Kula Orahovo, TS Kula Bezjovo, STS Korita 1, STS Korita 2, STS Toke 1, STS Toke 2, STS Bukumirska jezera, STS Ubogi Do, STS Mokra, STS Pilana Veruša). Radovi na dalekovodima Ubli i Vazdušni Tuzi biće nastavljena i u 2023. godini. Na dalekovodu Vazdušni Tuzi je, inače, planirana zamjena čak 445 stubova, kao i ugradnja novog provodnog užeta na sve tri faze u dužini od 40.000 metara. Kompletno je remontovana i NN mreža Boljesestre, a u okviru pripreme niskonaponskih mreža za treću fazu AMM projekta završen je remont NNM Manastir Dajbabe i NMM Golužba. U planu je nastavak radova na pripremi niskonaponskih mreža za potrebe tog projekta – navode iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a navode da su u narednoј godini planirali da završe rekonstrukciјu nisponaponske mreže za naselje Јelin Dub u Bratonožićima.

–Dalekovod 10 kV Lutovo gravitira ovim selima i na njemu su sanirane određene pozicije, tako da u poslednje vrijeme nemamo beznaponskih stanja. Takođe, 10 kV dalekvod Bratonožići je rekonstruisan gotovo cijelom dužinom kroz projekat revitalizacije seoske mreže, što je u značajnoj mjeri poboljšalo kvalitet napajanja korisnika na tom području. Niskonaponska mreža je takođe gotovo u potpunosti remontovana, dok je za narednu godinu predviđen i završetak rekonstrukciјe – navode iz CEDIS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:00