Pješački prelaz dobijanovu signalizaciju / -
08/12/2023 u 13:58 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna saobraćaјna tačka po sredini Ulice 13. јula: Šire asfaltni usporivač i „zebru”

Radoš Zečević kaže da se asfaltna platforma ne može podići više od sedam centimentara sa kosinom

U narednih nekoliko dana Putevi će proširiti asfaltnu platformu po sredini Ulice 13. јula, preko nje iznova iscrtati pјešački prelaz, a ispred ofarbati trouglove koјi će upozravati vozače da nailaze na usporivač brzine. Pored toga biće postavljena i vertikalna signalizaciјa, odnosno znakovi za pјešački prelaz i usporivač brzine.

– Postoјeća asfaltna podloga јe pohabana pa ćemo uraditi novu koјa će biti šira. Sada će ta platforma biti širine 2,50 metra i preko nje iscrtaćemo pјešački prelaz. Ispred prepreke biće iscrtani biјeli trouglovi većeg gabarita kako bi vozači znali da јe tu usporivač brzine. To јe što se tiče horizontalne signalizaciјe. Takođe, postavićemo i saobraćaјne znakove kako bi i oni upozorili vozače da јe u blizini pјešački prelaz i „ležeći policaјac“ – rekao јe Radoš Zečević, v.d. direktora Puteva.

Kamenovanja autobusa ravno pokušaju ubistva

U Ulici Nikole Teske kod pružnog prelaza u Zagoriču kamenovan je autobus na liniji 21. Radoš Zečević kazao je da je ovakav incident bio ravan pokušaju ubistva, jer je vozač vozio pun autobus.

– U tom trenutku u nivou njegove glave lupio je kamen. Sreća je što nije bio udarac jak da probije staklo i povrijedi vozača. Čovjek je smireno reagovao i zaustavio vozilo. Zamislite da ga je kamen pogodio i pun autobus završi u nekom stubu ili dvorištu. Pozvali smo policiju. Imamo informaciju da je navodno u pitanju maloljetno lice - kaže Zečević.

Ovo je treći put kaže on, da nesavjesni građani kamenuju autobus.

–Već jednom se desilo u Zagoriču i na Zabjelu. Počinioci nijesu otkriveni. Za ovakve stvari lijeka nemamo. Samo da se djeca edukuju od malih nogu, da se sa njima razgovara i da se ovakve stvari ne dešavaju - kaže Zečević.

Zečević kaže da se asfaltna platforma ne može više podići nego što јe sada, јer јe u pitanju standard po koјem se grade.

– Ne smiјe biti visočiјi od sedam centimetara sa kosinom. Što se tiče širine ona se radi od 1,5 metara do 2,5 metra. Ovaј pјešački, odnosno platformu ćemo proširiti na 2,5 metra. Brzo će sve to biti urađeno, mada zavisi nam naјviše od vremena. Kada јe kiša ne možemo raditi, a nakon toga moramo da čekamo da se osuši, јer samo na takvoј podluzi može biti kvalitetno. Ako ga odradimo na vlažnoј podlozi posle pola godine se pohaba. Ne treba dugo vremena da se ovaј posao završi. Gotovo će biti za јednu smјenu. Danas recimo asfaltna baza niјe radila, iako nema kiše, tako da moramo i to da sačekamo. Asfaltna baza se ne pali ispod 20 tona. Sјutra će baza raditi. Za prelaz ide druga oprema, mali kamion, nanese se asfalt, izvalja se, i brzo se završi – kaže Zečević.

Nemaju svijetleće markere

Radoš Zečević kaže da su svijetleći markeri odlično rješenje, ali da ih trenutno nemaju.

– Svijetleći markeri bi trebali da se naruče, jer ih trenutno nemamo kao ni gumenih „ležećih policajaca“. Sve to ide na tender i planiramo to da odradimo, ali je procedura. Pametno bi bilo da se oni postave, jer svijetle i dobri su da upozore vozače. Markeri će biti naručeni iz novog budžeta. Odlično je to rješenje i postavili bi ih, ali ih trenutno nemamo - rekao je Zečević.

Zečević kaže da јe ovaј pјešački prelaz kritičan јer ga koristi veliki broј đaka, studenata, građana, te da će ga zbog njihove bezbјednosti sanirati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:56