Лука Крстовић, Михаило Анђушић и Менсур Шаљај / Архива Дана, колаж
29/05/2022 u 08:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли je у сусрет локалним изборима на дјелу изборни инжењеринг: Одлучиће одлив бирача из Зете и излазак ромске странке

Осим политичког циља везаног за проценте подршке, ту jе и веома опасан економски циљ, да вриjедно зетско земљиште припадне Главном граду, оцијенио је Лука Крстовић (Демократе)

Изненадним предлогом закона о измjенама Закона о териториjалноj организациjи, ДПС не ради ништа друго до изналажења додатног простора за смањење негативне изборне разлике, и то на начин даjући Зети да буде општина и то одмах, оцијенио је Лука Крстовић, одборник Демократа у Скупштини општине Голубовци. Актуелна парламентарна већина, предвођена ДПС-ом предала је у скупштинску процедуру предлоге о измjенама и допунама Закона о териториjалноj организациjи и Закона о Главном граду, како би Зета могла постати самостална општина.

”Планирали смо излазак у коалициjи са неком од већ постоjећих и кредибилних партиjа, а то ће бити могуће уколико се измијени Закон о избору одборника и посланика како би се смањио цензус за улазак у парламент, каже Менсур Шаљај, предсједник Демократске партије Рома

Крстовић наводи да до сада нису имали оваква законска рjешења те да се, упоређујући са путем до самосталности Општине Тузи, јасно уочава кључна разлика.

image

Лука Крстовић

Архива Дана

– Тузима jе дато вриjеме за припрему, а Зети ниjе. Ствар jе и више него jасна, Зета се мора изузети из онога што jе квантум бирача на нивоу Главног града како би само на рачун тога ДПС смањио заостатак за пет хиљада гласова. Нажалост по Зету, ниjе само то циљ. Осим политичког циља везаног за проценте подршке, ту jе и веома опасан економски циљ-да зетско вриjедно земљиште припадне Главном граду. На таj начин, ДПС и Главни град за себе постижу win-win ситуациjу, а Зету бацаjу у амбис као и много пута до сада. Ипак, jасно jе да владаjућоj партиjи у Зети и Главном граду то ниjе довољно за прелазак из садашње инфериорне позициjе у неки повољниjи положаj. Зато се немоjмо изненадити ако ускоро са своjим новим коалиционим партнерима из СНП-а и ГП Уре посегну за jош неким рjешењима коjа би могла да им буду од користи. И сасвим jе извjесно да се све то ради због гласова. Све оно што нелегитимна већина предложи у сусрет изборима, ниjе ништа друго до очаjнички покушаj опстанка на власти коjу никада нису поштено заслужили – поручује Крстовић.

Да ли у овом предизборном политичком тренутку ДПС-у одговара одваjање Зете због одлива неколико хиљада бирача, питали смо Михаила Анђушића, шефа клуба одборника ДПС-а у Скупштини Главног града.

image

Михаило Анђушић

Архива Дана

– Демократскоj партиjи социjалиста у овом тренутку одговара искључиво оно што jе интерес и доминантан став грађана Зете. Подсjетићу вас да смо ми, за разлику од других, много раниjе покренули све законске процедуре везане за инициjативу о самосталности, без калкулациjе о томе да ли ће то бити приjе или послиjе било ког изборног процеса. Такво питање се приjе може поставити неким другим политичким субjектима, коjи су славодобитно пропагирали ову идеjу, додуше, само на риjечима. Поставља се питање, да ли су управо они калкулисали са терминима коjи им потенциjално одговараjу, те из тог разлога нису покренули ову инициjативу у претходне двиjе године, а и те како су били у прилици, jер су вршили власт. Уосталом, показало се да сваки посао кога су се прихватили као власт jе реализован неуспjешно и са накнадном памећу, као што jе и оваj. Тако jе обршила њихова Влада и све идеjе коjе су jе пратиле – навео је Анђушић.

За предстојеће локалне изборе у Подгорици излазак је најавила Демократска партија Рома али у коалицији са неком од већ постоjећих и кредибилних партиjа. Да ли ДПС-у одговара афирмативна акција према мањинама, посебно према Ромима, прокоментарисао је Анђушић.

– Нисам у сазнањима да jе било неких сличних инициjатива. Уколико jесте, оне могу бити реализоване у складу са оним што су актуелна законска рjешења коjа дефинишу та питања. Оно што jе чињеница, jесте да jе ДПС међу риjетким партиjама коjе су у континуитету исказивали бригу према припадницима РЕ популациjе, како кроз однос са позициjе власти коjу смо вршили у граду и на државном нивоу, тако и кроз заступљеност на изборним листама у различитим изборним процесима – навео је Анђушић.

Став да су на предстојећим локалним изборима 23. октобра планирали излазак у коалициjи са неком од већ постоjећих и кредибилних партиjа поновио је Менсур Шаљај, предсједник Демократске партије Рома.

image

Менсур Шаљај

Архива Дана

– Ово ће бити могуће уколико дође до смањења цензуса, то jесте уколико се измиjени Закон о избору одборника и посланика и ја се надам да ће до тога доћи. Међутим, не могу рећи и да очекуjем много, када смо свjесни чињенице да на послате инициjативе подниjете Скупштини и Влади Црне Горе, од стране Ромског националног савjета, од новембра прошле године до дана данашњег ниjе одговорено. Не желим да вjеруjем у то да смо ми припадници ромске заjеднице, могу рећи, само статистика у држави, већ желимо бити равноправни, интегрисани и jеднаки грађани. Укључење Рома у политички живот и самим тим аутентичног представника из ромске заjеднице коjа ће говорити jавно о проблемима са коjима се свакодневно суочава ромска заjеднице, од пресудног jе значаjа за побољшање положаjа ромске заjеднице у друштву – навео је Шаљај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:59