/ -ПГ БИРО
26/05/2022 u 11:51 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђаци РЕ популације у посјети средњим школама

Поред посjете Школе за средње и више стручно образовање"Сергиjе Станић", ђаци су са медиjаторима током дводневне посјете наставили обилазак, средње медицинске, машинске, грађевнске, хемиjске, електро-техничке школе и економске школе

Канцелариjа за Роме и Египћане у сарадњи са НВО Хелп организовала је посјету средњим школама, током коjе су се будући средњошколци упознали са конкретним програмима, коjе школе нуде за наставак образовања. Из Секретаријата за социјално старање су истакли да су посјету 23 припадника РЕ ђака започели у Школи за средње и више стручно образовање "Сергиjе Станић".

– Представници школе представили су будућим потециjалним ђацима све образовне модуле коjе имаjу, као и коjа им се врата за посао или наставак школовања нуде по окончању три или четири године средње школе. Дjеца су постављала питања и добијала одговоре и обилазила неке од кабинета у коjима се обављаjу настава и пракса, коjа jе у овоj школи од изузетне важности. Поред Хелп-ових медиjатора, Сеjдовића, Ердиjа Берише и Неџмедина Шаље, у посjети школи jе била и шефица канцелариjе за Роме у Главном граду Христана Лабан – навели су из Секретаријата.

Они су истакли да је циљ да држава кроз институциjе одмосно службе на локалном нивоу, препозна значаj института ромског медиjатора или сарадника за социjлану инклузиjу и укључи га у систематизациjу радних мjеста на локалном нивоу, чиме ће се ово питање риjешити на добробит РЕ популациjе у Црноj Гори и њиховог ефикасниjег укључивања у друштвене токове.

– Акциjа посjете школама само jе jедна од броjних активности, коjу медиjатори свакодневно, уз редовне друге обавезе у институциjама на локланом нивоу, организуjу као подршку РЕ заjедници и њеноj ефикасниjоj инклузиjи. Поред посjете школи "Сергиjе Станић", ђаци су са медиjаторима током дводневне посјете наставили обилазак, средње медицинске, машинске, грађевнске, хемиjске, електро-техничке школе и економске школе – казали су из Секретаријата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:29