/ Dajković - foto: Slobodna CG
31/05/2023 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dajković: Novi zakon o legalizaciji objekata može imati katastrofalne posledice

Posledice ovakvog nacrta zakona, kako tvrdi, mogu izazvati pravi ekonomsko-socijalni zemljotres u Crnoj Gori

Predsjednik Slobodne Crne Gore i Odbornik u Skupštini Glavnog grada Vladislav Dajković kazao je da, kao Odbornik u Skupštini Glavnog grada, osnovano smatra da predlog novog Zakona o legalizaciji koji je predstavila ministarka Ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković može imati katastrofalne posledice po cjelokupno crnogorsko društvo.

- Naime, ključni novitet u novom predlogu zakona jeste predviđena kazna rušenja objekata, čak i onih koji su osnovno mjesto stanovanja porodica, ukoliko vlasnik u roku od šest mjeseci ne pokrene proces legalizacije. Uz to, prema nacrtu zakona o legalizaciji, građani bi morali dodatno da plaćaju i naknadu za ‘‘urbanu sanaciju‘‘ koju određuje opština u kojoj se objekat nalazi.

Ova dva noviteta su neodrživa minimum po dva osnova:

1.  Basnoslovno visoke cijene metra kvadratnog za placeve na kojima se nalaze bespravno sagrađeni objekti, koje su apsolutno neprihvatljive za većinu vlasnika kojima je to jedino, odnosno osnovno mjesto za život. Primjera radi, na Malom brdu se cijena zemljišta kreće oko 132 EUR po metru kvadratnom, iako se to zemljište vodi kao kamenjar.

2. Naknada za ‘‘urbanu sanaciju‘‘ koji bi vlasnici izdvajali za opštinu je takođe nelogična, jer su uglavnom ti vlasnici sami opremali svoju životnu okolinu, počevši od finansiranja puteva, dovođenje struje i vode, ali i drugih tehničkih uslova koji pružaju uslove dostojne čovjeka. Tom logikom, opštine bi trebale da plaćaju nadoknade vlasnicima koji su gradili, primjera radi, putnu infrastrukturu u tim naseljima- naveo je Dajković.

 

Posledice ovakvog nacrta zakona, kako tvrdi, mogu izazvati pravi ekonomsko-socijalni zemljotres u Crnoj Gori.

- Jer sam, na bazi razgovora sa mještanima većine podgoričkih ilegalnih naselja, mogao da zaključim da vlasnici pomenutih objekata jesu voljni da plate zemlju na kojoj žive, ali ne po nerealnim cjenovnicima i drugim otežavajućim uslovima. S tim u vezi, ukoliko ovaj zakon bude izglasan, Crna Gora će se vrlo brzo suočiti sa hiljadama naloga za rušenje kuća kojih, prema zvaničnim procjenama Monstata, ima oko šezdeset hiljada, a prema nezvaničnim podacima, bez ikakve dileme, barem trećinu više od tog broja- istakao je on.

Poručuje da prostom računicom "dolazimo do frapantnog podatka, ili bolje reći – zaključka da će skoro dvije stotine hiljada građana Crne Gore biti pogođeno ovim zakonom koji može izazvati tektonske posledice, pa i socijalne nemire".

 

- Najzad, pozivam nadležno ministarstvo, ali i gospođu ministarku da preispitaju nacrt zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata i da na prvo mjesto stave interese građana, a ne interese opštinske i državne birokratije- kazao je Dajković.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:16