Данило Шарановић / -Демократе
05/06/2022 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данило Шарановић тврди: Одборници за мјесец дана без легитимитета

Ако jе jасно да одборницима у Голубовцима мандати истичу 25. jула, онда jе jасно и то да ће свака одлука коjу донесу бити без легалитета, што значи да не постоjе законски услови за формирање органа за спровођење избора у овоj општини, наводи Шарановић

Jедностраним усваjањем измjена Закона о локалноj самоуправи ниjе продужен мандат одборницима, односно скупштинама jединица локалне самоуправе, тако да ће за мjесец дана одборници, односно скупштине општина и Скупштина Главног града, изгубити не само демократски легитимитет, него и формални легалитет, оцијенио је Данило Шарановић, посланик Демократа у Скупштини Црне Горе. Да су мандати продужени и да не постоје законске препреке да локална самоуправа настави да функционише и припреми предстојеће локалне изборе, прије два дана је саопштила Тања Стајовић, предсједница Општине у оквиру Главног града- Голубовци. Четворогодишњи мандат одборницима у СО Голубовци истиче 25. јула када и предсједнику парламента Ратку Стијеповићу, док ће Тањи Стајовић на функцији предсједнице Општине истећи 17. августа.

– Више пута смо поновили да jе одлагање избора, а коjу су могли бити расписани за 5. jун у свих 14 jединица локалне самоуправе, класично бjежање од избора и суда грађана, али и увођење укупног система у ванредно политичко стање. Jедностраним усваjањем измjена Закона о локалноj самоуправи ниjе продужен мандат одборницима тако да ће за мjесец дана одборници изгубити легитимитет. Чланом 5 Закона о избору одборника и посланика jе jасно прописано да мандат одборницима траjе четири године, док jе то исто прописано Законом о Главног граду. То значи да су овакве измjене Закона о локалноj самоуправи у колизиjи са кровним, изборним законом, Законом о Главном граду, чиме се нарушава уставно начело jединства правног система. Овим се законске норме доводе у директан сукоб, урушава правна сигурност, али и отвара питање шта су важећа правила. У пракси су то потврдила различита тумачења општинских изборних комисиjа, након усваjања измjена Закона о локалноj самоуправи – наводи Шарановић.

Оваква ситуација, како је навео Шарановић, изазива додатне проблеме у Голубовцима, општини у саставу Главног града.

– Законом о Главном граду jе jасно прописано да мандат Скупштине општине Голубовци траjе четири године, а оваj закон ниjе измиjењен оног тренутка када jе измиjењен и Закон о локалноj самоуправи. Ако jе jасно да одборницима у Голубовцима мандати истичу 25. jула, онда jе и jасно и то да свака одлука коjу донесу биће без демократског легитимитета, али и правног легалитета, што заправо значи да у случаjу да се донесу акти коjе предлаже ДПС-УРА-СНП, не постоjе законски услови за формирање органа за спровођење избора у овоj општини – навео је Шарановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:41