Delegacija OBNOR-a položila vijenac / Mićko Vujisić
19/12/2022 u 11:11 h
Mićko Vujisić, Blaženka GolubovićMićko Vujisić, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija SOBNOR-a odala počast oslobodiocima Podgorice

Na današnji dan 1944. godine Podgorica je oslobođena od fašizma, i ovaj datum i danas zrači kao simbol slobode i trijum slobodarske Podgorice, kazao je predsjednik SOBNOR-a Radojica Radojević

Delegacija SOBNOR-a Crne Gore položila je vijence na Spomenik Partizanu borcu, povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice.

Prisutnima se obratio predsjednik SOBNOR-a Radojica Radojević.

image

Radojica Radojević i Radmila Čagorović

Mićko Vujisić

- I ove godine smo na ovom uzvišenom i časnom mjestu, na brdu Gorica, na ovom veličanstvenom spomeniku slobode da damo dužnu počast poginulim rodoljubima, slobodarima, oslobodiocima Podgorica. Neka im je vječna slava i hvala - kazao je Radojević.

Istakao je da mu je velika čast što može da se obrati prisutnim iz SOBNOR-a i čestita im praznik.

- Na današnji dan 1944. godine Podgorica je oslobođena od fašizma, i ovaj datum i danas zrači kao simbol slobode i trijum slobodarske Podgorice. Danas je jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji našeg grada, kada su prije 78 godina jedinice Treće divizije slavnih brigada narodno oslobodilačke vojsje Jugoslavije, tj. Devete crnogorske brigade, Prve bokeške brigade, Zetskog odreda u ranim jutarnjim časovima 19. decembra 1944. godine donijele napaćenom narodu slobodu od krvoločnih fašista i njihovih saradnika - kazao je Radojević.

Kako je istakao to je veličanstveni datum tada podgoričkog sreza koji je doživio 72 bombardovanja, i to nažalost najviše od savezničke avijacije, od kojih je najžešće bilo 4. maja 1944. godine. 

- Poslije tog bombardovanja u gradu nije ostalo ništa osim ruševina - kaže Radojević.

On je podjetio na riječi osnivača SOBNOR-a, počivšeg Mila Markovića, koji je bio jedan od učesnika oslobođenja Podgorice.

- 19. decembar 1944. godine osvanuo je vedar i sunčan dan, kao da nije bila zima. Kada su naše jedinice ušle u grad samo nekoliko kuća nije bilo srušeno. Radostan jer je donio slobodu nakon četvorogodišnjeg robovanja. Bio je to dan slobode slobodarskom gradu koji je fašističko porobljavanje nije priznavalo nikada. Naš grad se svim svojim snagama odupruo i nikad nije klonuo duhom. Nikakve represije nisu mogle ubiti slobodarski duh našeg grada i crnogorskog naroda - podsjetio je Radojević na riječi Mila Markovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:35