16/06/2024 u 11:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Delegacija SOBNOR-a Crne Gore na Tjentištu: Veličanstveni skup časti i slobode

Ovdje na ovim prostorima od 15. maja do 15. juna 1943. godine radjala se sloboda krvlju natopljena, jačalo bratstvo i jedinstvo, stvarali uslovi za život dostojan čovjeka, rekao je Radojica Radojević

Polaganjem vijenca na Spomen-kosturnici u Nacionalnom parku "Sutjeska", u dolini heroja na Tjentištu obilježena je 81 godina od bitke na Sutjesci. Na poziv Vlade republike Srpske i SUBNOR-a Republike Srpske, svečanosti su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, Slovenije, kao i prestavnici i brojne delegacije gradova bivše SFRJ i delegacije ambasada. Vijence je položila i poklonila se sjenima heroja Sutjeske delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa predsjednikom SOBNOR-a Radojicom Radojevićem.

– Bila je čast i ponos prisustvovati ovoj tradicionalnoj slobodarskoj svečenosti. Obilježavanju je prisustvovao veliki broj građana i poštovalaca antifašističkog pokreta iz BiH, Srbije, Crne Gore... Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petokrakom i druga obilježja i znamenja iz NOB-a, nošena od strane mladih, a i starijih učesnika ovog slobodarskog skupa iz raznih krajeva bivše SFRJ. Lijepo i ponosito je bilo prisustvovati ovoj manifestaciji, gdje su se ponovo susreli naši borci i antifašisti iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije, gdje je po koji borac na svojim grudima nosio značajna odlikovanja dobijena za zasluge iz NOB-a - rekao je Radojević.

Na ovom veličanstvenom skupu časti i slobode prisustvovale su brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to – OBNOR-a 1941-1945. iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja, Berana, Herceg Novog, Kotora, Budve, Tivta, Cetinja, Danilovgrada, Plužina i Zete, koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili ruže na spomenik palim herojima Bitke na Sutjesci.

Radojević je kazao da je bitka na Sutjesci bila jedna od najvećih i najkrvavijih u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

– Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, ovdje na slobodarskom Tjentištu, okupili smo se da i ove godine odamo dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima, slobodarima i junacima velike bitke na Sutjesci, koja je bila jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka u drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. To je bila herojska borba slobodarske mladosti protiv nacističko – fašističkih zločinaca i fašističke ideologije, koja je imala za cilj uništiti sve one koji ne misle kao oni. Ovdje na ovim prostorima od 15. maja do 15. juna 1943. godine radjala se sloboda krvlju natopljena, jačalo bratstvo i jedinstvo, stvarali uslovi za život dostojan čovjeka - kaže Radojević.

Predsjednik SOBNOR-a je istakao da je bitka na Sutjesci najslavnija epopeja Drugog svjetskog rata, simbol herojstva, junaštva, čojstva i zajedničke borbe jugoslovenskih naroda nesalomivog duha partizana, njihove žilavosti, hrabrosti i sposobnosti da se suprostave sedmostruko jačem neprijatelju, koji vođeni slobodarskom idejom nijesu prezali da za njeno ostvarenje daju ono što je najvažnije – svoje živote.

– Ovdje u dolini heroja u miru i tišini leži poginulo pokoljenje partizana izginulih uz nevidjeni herojizam, koji su vjerovali u svoja djela, koji nijesu žalili svoje živote, kada je u pitanju domovina i njena sloboda, koji su se svjesno žrtvovali za spas ranjenih drugova, za slobodu naroda i pokazali svijetu da su dostojni sljedbenici slavnih predaka. Ovdje na Sutjesci, pokazali smo čitavom svijetu kakvi su bili Titovi partizani – nepobjedivi i nezadrživi, ma koliko se trudili fašisti da ih unište - navodi Radojević.

Radojević kaže da je ovo prilika da izraze dubokog poštovanja za sve borce NOB-a, za sve pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za našu budućnost.

– Danas smo u prilici da sa ovog časnog i ponositog mjesta pošaljemo poruku mladim pokoljenjima da vide, da znaju koliko vrijedi sloboda, kolika je cijena za nju plaćena, da čuvaju i sačuvaju ideju antifašizma i borimo se za svijetle tekovine NOB-a. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma koju danas baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati sve one brojne žrtve širom nekadašnje domovine koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu naše zemlje - istakao je Radojević.

Predstavnike boračkih organizacija pozdravili su predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Rajko Ćapin, ministar za boračka pitanja Republike Srpske Danijel Egić, a skupu je prisustvovao i predstavnik Vlade Srbije Zoran Antić.

      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. jul 2024 18:53