Ђељошај три године води Општину / Дан
23/03/2022 u 07:59 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђељошај: Недовршено разграничење с Главним градом кочи инвестиције

Велики проблем коjи нас прати jе недовршено коначно разграничење општине са Главним градом, и то не нашом кривицом, па и коначна подjела имовине. То нас спречава да улазимо у веће проjекте, за коjе има интересовања инвеститора, рекао је Ђељоша

На данашњој сједници Скупштине општине Тузи расправљаће се о извјештају о раду и учинку предсједника Општине Ника Ђељошаја, органима управе и служби општине у години за нама. Данас је и три године од када је руковођење Општином преузео Ђељошај.

– Jедан од првих задатака који смо себи задали био jе да се не понашамо реваншистички према политичким неистомишљеницима, чак ни онима коjи су се jавно супроставили добиjању самосталне општине. У наjвећем диjелу смо задржали запослене, а приликом запошљавања није била пресудна партиjска припадност. Наш примарни циљ jе рад чистих руку, без коруптивног дjеловања и у складу са Уставом и законима Црне Горе. Као Општина чиjе jе становништво поретежно албанско, жељели смо да се то одрази и на рад наших институциjа - рекао је Ђељошај.

За многе је каже била упитна економска одрживост општине, пребацивали су им да је то немогуће и да су општински извори финансиjа негдjе jеднаки ономе што се одређивало Финансиjским планом у склопу Главног града, дакле нешто мање од два милиона еура.

– Већ први наш буџет смо планирали и реализовали на четири милиона еура. Други jе био за два милиона тежи, да би наш трећи буџет, за ову годину, проjектовали на осам милиона. Велики проблем коjи нас прати jе недовршено разграничење са Главним градом, и то не нашом кривицом, па и коначна подjела имовине. То нас спречава да улазимо у веће проjекте, за коjе има интересовања инвеститора – рекао је Ђељошај.

Он истиче да већ двије године помажу у откупу пољопривредних производа, било организовањем продаjе ван Црне Горе, или пак складиштењем.

– До сада смо формирали неколико jавних предузећа, као што jе Водовод и канализациjа, Општинска полициjа и инспекциjа, Пиjаца, Чистоћа као и КИЦ Малесиjа. Прве назнаке показуjу да ће пословати успjешно. Отворили смо Хитну медицинску помоћ, а Амбасада НР Кине нам jе донирала возило за те потребе. Радна група већ ради на Стратегиjи културне политике за Општину Тузи тако да очекуjемо да током ове године добиjамо и таj документ. Морамо се похвалити нашом дијаспором коjа jе увиjек спремна да помаже – каже Ђељошај.

У извјештају о раду за прошлу годину наведено је између осталог да су током 2021. године упутили двиjе инициjативе Влади за самосталност вртића, као и самосталност дома здравља. У документу пише да су за спортске клубове издвојили 30.000 еура, а невладиним организацијама дали 25.000 еура.

Одборник ДУА у СО Тузи Енис Ђокај каже да је за њих извјештај о раду предсједника Општине прихватљив.

– Радуjе ме чињеница да jе уз наш предлог исплаћено дупло више средстава НВО него што jе првобитно планирано. Такође, именовање радног тима који ће написати план управљања Спомеником природе "Кањон Циjевна" сматрам значаjним. Остаjе жеља за инвестиционим мjерама у пољопривреди за коjе мислим да влада велико интересовање и надам се да ће током 2022. године, обзиром да jе буџет доста велики, то бити међу приоритетима општине – наводи Ђокај.

Одборник БС Мевлудин Диздаревић каже да, иако је за њима тешка година, локална самоуправа jе реализована низ значаjних проjеката за развоj општине.

– Поред свега доброг и позитивног издвоjио бих сарадњу са предстижном команиjом "Пестова" са Косова. Захваљујућу овоj сарадњи вишеструко се повећала производња и продаjа кромпира у Тузима. У коначници добра сарадња ће резултирати и отварањем фабрике за производњу чипса. Поред позитивног мишљења на рад предсjедника и локалне самоуправе, сматрам да ово ниjе и не смиjе бити задовољаваjуће. То значи да локална самоуправа треба да поставља, реалне, остварљиве, а надасве приоритене циљеве за развоj општине. Напоменуо бих да су три године од дана када jе предсjенику Нику Ђељошаjу дато повjерење да води Општину те сматрам да jе оваj и овакав извjештаj о раду наjбоље огладало досадашњег рада – каже Диздаревић.

Коментар на издвијештај о раду предсједника нијесмо успјели да добијемо од ДПС-а и СД-а, јер Мирза Пепић и Самир Аџовић нијесу одговарали на позиве и поруке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:03