Ник Ђељошај / Дан
20/04/2022 u 07:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђељошај: Зета је тражила размјену метар за метар

У почетку су рекли да је идеја о компензацији интересантна, а онда су почели да мјере по метру квадратном, колико хектара је гдје, као да ћемо територију да носимо на леђима, каже Ђељошај

Још нијесам добио рјешење о порезу на непокретност за кућу која припада КО Матагужи, а вјероватно ће ми га послати из Главног града, не из Општине Тузи, казао је Ник Ђељошај, предсједник Општине Тузи. Како разграничење Подгорице и Тузи није формално завршено власници кућа и имања на граничним линијама катастарских општина полако се навикавају на формално стање које се често не поклапа са суштинским.

Матагужани су досад били Зећани, а одсад сви који су се нашли иза замишљене црвене катастарске линије постају грађани Тузи...

Одговарајући на питање да ли је територија гдје је његова кућа икада била предмет разговора о компензацији између Општине Голубовци и Општине Тузи Ђељошај каже да се о томе никада није разговарало.

– Није тачно да је било ријечи о компензацији када је у питању моја кућа. Они покушавају да пребаце све ово на лично. Идеја о размјени је била, али не за моју кућу. Имамо грађане који су сада у Тузима, а административно су везани за Голубовце. То су Новаковићи, Ђуровићи и Мијовићи. Они таблице, личне карте и све остало завршавају у Голубовцима, а административно су у КО Врањ, што значи у Тузима. Чак и гласају у Зети. Имамо дио на Кућама Ракића који су у КО Дајбабе, а административно су у Тузима. Личне карте, гласачко право, све имају ту. Значи исто као ове породице које су добиле пореска рјешења од Општине Тузи. Моја идеја је била да, ако желе, да направимо ту везу и размјену тих подручја како би грађани који су административно везани за Тузи, односно Зету то и остали – казао је Ђељошај.

Састанка одбора за разграничење није било

Ђељошај каже да нијесу скоро имали састанак одбора за разграничење Општине Тузи и Главног града.

– Нажалост тај одбор одавно није засиједао и ништа се није промијенило. У одбору нијесу представници Општине Голубовци јер они у овом процесу нијесу правно лице. Предсједник Скупштине општине Голубовци Ратко Стијеповић је био на једном од тих састанака – казао је Ник Ђељошај.

Ђељошај је казао да је у почетку његова идеја наишла на одобравање и окарактерисана као онтересантна, а онда су из Општине Голубовци тражили да се размијене метар за метар.

– У почетку су рекли да је идеја интересантна, а онда су почели да мјере по метру квадратном, колико хектара је гдје, као да ћемо територију да носимо на леђима. Из Зете су тражили метар за метар, као да ће држава да се прави. Тако да договора није било. Мјештани којих се ово тицало су исказали жељу да би било добро да се формализује статус подручја на којима живе. Онда су кажем почели да мјере, премјеравају, траже метар за метар и ту се одустало, али о мојој кући никада приче није било – тврди Ђељошај.

Ник Ђељошај каже да по Закону о територијалној организацији Црне Горе црква Светог Николе и гробље око ње припадају Општини Тузи, а капела Зети.

– Породице Новаковић, Мијовић и Ђуровић су у Општини Тузи по закону и због тога су добили пореска рјешења од нас. Исто као што Куће Ракића од Нијагаре према Зети, добијају пореска рјешења од Главног града, иако су сви административно везани за Тузи. То што Главни град на неким мјестима шаље пореска рјешења гдје ми сматрамо да су Тузи, то нико не проблематизује – казао је Ђељошај.

Предсједник Општине Тузи каже да му је пребивалиште од рођења у Тузима.

– Пребивалиште ми је у Тузима, тамо имам кућу и земљу. Још једну кућу имам у Матагужима и станове по Улцињу – наводи Ђељошај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:30