Одборници у градском парламенту
27/12/2021 u 10:50 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ни цент за инфраструктуру у Пиперима

Највише новца потрошићемо за капиталне пројекте међу којима су саобраћајна инфраструктура, зеленило, модернизација градског превоза, навела је Снежана Поповић, секретарка за финансије

Почела је сједница Скупштине Главног града на којој одборници расправљају о буџету за наредну годину који је пројектован на 93.922.000 еура. Прије почетка расправе Јанко Крстовић, шеф клуб одборника Демократа у Скупштини Главног града, тражио је од Ђорђа Сухиха, предсједника градског парламента, да иницира извињење градоначелника Ивана Вуковића јер је на претходној сједници саопштио да не жели да слуша шта имају да кажу одборници опозиције и напустио засиједање. Крстовић наводи да је тим поступком увриједио Скупштину Главног града али и одборнике и опозиције и позиције.

–Вуковић је у свом излагању рекао да не жели да слуша шта имају да кажу одборници  и због тога тражим да иницирате његово извињење – рекао је Крстовић.

Предсједник градског парламента Ђорђе Сухих је навео да су Скупштина Главног града и градоначелник два органа потпуно независна.

– Сматрам да је добро да градонaчелник буде на сједници, али то није обавеза. Он је на сједницама гост. Можете ви то да тражите али ја немам основа да као предсједник Скупштине иницирам тако нешто – навео је Сухих.

Градоначелник Иван Вуковић је објаснио да је коментар који је дао на претходној сједници везан за једну тачку дневног реда, те да он чврсто стоји иза својих ставова.

Представљајући буџет за наредну годину Снежана Поповић, секретар за финансије, је навела да су добили сагласност Министарства финансија. Она је навела да ће највише новца потрошити за капиталне пројекте међу којима су саобраћајна инфраструктура, зеленило, модернизација градског превоза ... 

Коментаришући буџет за наредну годину Јанко Крстовић је оцијенио проблематичним то што за наредну годину буџетски дефицит износи 21 милион еура што је дупло више него што је то дозвољено. Он је навео да је ово последњи документ који ће ова власт преставити грађанима.

Са друге стране, градоначелник је навео да су због опструкције Владе ове године остали ускраћени за 16 милиона еура, од чега се седам милиона односи на продају непокретности, пет милиона је кредитно задужење за куповину аутобуса, док четири милиона средстава неће успјети да повуку за почетак градње колектора. Он је оптужио министра екологије Ратка Митровића што се три мјесеца касни са почетком градње колектора јер је он, како је навео, "шетао около и говорио да локација за будуће постројење није добра".

Нема пара за ОБНОР

Одборница СНП-а Радмила Чагоровић је навела да би буџет Главног града за наредну годину требао да буде у циљу успостављања одрживог система. Она је указала да ни наредне године нијесу издвојена средства за функционисање борачке организације ОБНОР.

–Зашто правите дискриминацију, није ми јасно. Поновићу да ОБНОР дјелује у свим црногорским општинама. Желимо да ова организација буде финансирана кроз буџет – рекла је Чагоровић.

Иван Вуковић је навео да ће учинити напор да до краја године пронађу средства и за рад друге борачке организације.

–Недавно сам добио допис предсједника Радојевића. Било ми је драго када смо сви скупа били на Горици и што смо коначно послали у свијет лијепу слику. Није то још увијек довољно – рекао је Вуковић.

Митар Вуковић (Демократе) поновио је да Пипери нијесу добили ни цента. 

- Зашто Пипери више од 20 година не могу добити ниједан цент из капитланог буџета Главног града. Од ваше личне воље зависи хоће ли се у Пиперима нешто радити. Ви нећете одлучивати о томе, Грађани ће у мају процијенити ко је радио а ко не - рекао је Вуковић. 

Одборници расправљају о програму уређења простора за наредну годину. Секретар за планирање простора Миљан Баровић навео је да је предвиђено преко 34 милиона еура за реализацију програма, а средства ће бити обезбијеђена из буџета.

Митар Вуковић (Демократе) саопштио је да у програму постоји само једна ставка која се тиче Пипера а то је израда идејног рјешења и главног пројекта реконструисаног моста у Рогамима. 

– Ради се о мосту за дивље насеље. Увјеравам се да нема никаквих проблема да гласам и подржим изградњу моста. На сто метара од тога моста више од 60 година у Горњим Рогамима чека се модернизација путног правца. Шта рећи за пут ка кући сердара Јола Пилетића, за пут ка кући др Вукашина Марковића  – рекао је Марковић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:01